Verslag, Nieuws, Europa, België -

Motards en colère zijn verontwaardigd over Europa

Zo'n duizend motorrijders trotseerden regen en wind om in Brussel hun ongenoegen te komen uiten over nieuwe wetgeving van 'motorfobisch Europa'. "Niet onze veiligheid staat voorop voor Europa, wel de winsten van de producenten."

zaterdag 28 april 2012 22:32
Spread the love

Alle weermannen en -vrouwen voorspelden de zondvloed voor vandaag. Die bleef dan wel uit, althans boven Brussel, maar de meeste betogers reden toch ettelijke kilometers door regen en wind om in de hoofdstad te geraken.

De organisatoren hoopten op enkele honderden aanwezigen. “Het weer zit tegen, maar vooral de geïnstitutionaliseerde verenigingen laten het afweten, ze zijn afhankelijk van verschillenden overheden en er staat veel op spel.

Europa zou voor motoren een keuring willen invoeren zoals die vandaag reeds voor auto’s bestaat. Europa doet dat in naam de veiligheid, en op het eerste zicht lijkt daar wat voor te vinden: motoren die technisch niet in orde zijn, zijn een gevaar op de weg. Als je echter de cijfers over ongevallen op de weg wat gaat bestuderen dan merk je dat technische mankementen nauwelijks een rol spelen. In amper 0.3% van de gevallen ligt een technisch mankement aan de oorsprong van een motorongeval.  

Voor de organisatoren moet je niet ver zoeken: dit is niet alleen een maat voor niets, als het om onze veiligheid zou gaan. Dit is vooral een maatregel op maat van de producenten en niet van de motorrijders.

Als je met aanwezigen gaat praten dan merk je echter dat het ongenoegen zeer diep zit. “Denken ze nu echt dat wij melkkoeien zijn: langer werken, inleveren,…. en nu ook nog onze hobby afpakken“, zegt een Harley-rijder en -sleutelaar.

Wat voor democratie is dat eigenlijk. Producenten en lobbygroepen, daar wordt naar geluisterd, maar wij motorrijders, burgers van Europa, wij worden niet gehoord, onze stem telt niet. Het is nu wel genoeg geweest, zeker.”

Het is dan wel een betoging van motards over enkele specifieke Europese maatregelen, het ongenoegen zit veel dieper.  “Wij betalen wel belastingen, we betalen ook taksen om met de motor te rijden, heb je al gezien in welke slechte staat de wegen zijn.  Wij betalen daar voor, hé,… dat ze nu maar eerst eens zorgen voor betere en veilige wegen, dat ze veilige vangrails installeren,…. Dan, dan…mogen ze nog eens afkomen met nieuwe voorstellen“, schreeuwt Joe door de micro.  

De meer dan honderd aanwezige Fransen gaan er prat op dat ze Sarkozy zullen wegstemmen. De paar aanwezige Nederlanders weten dan weer niet meer van wekl hout peilen maken: daar verbieden ze gewoon elke betoging, elk motortreffen,…

La fédération Belge des Motards en Colère kondigt alvast voor september nieuwe acties aan. “Als ze niet naar ons luisteren, staan we hier in september terug, we zullen dan met meer zijn, en we zullen dan niet meer zo braaf zijn.”

Opvallend was trouwens dat deze verboden (of onaangevraagde betoging) zeer goed georganiseerd was, rustig verliep, ook al werden meerdere keren de belangrijkste Brusselse verkeersaders geblokkeerd.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!