Verslag, Nieuws, Wereld -

Tienduizenden Noren antwoorden Breivik: “We are a rainbow race”

In de gietende regen zongen 40.000 Noren donderdag het lied My rainbow race van Pete Seeger. Massamoordenaar Breivik had het lied vrijdag nog een voorbeeld genoemd van marxistische indoctrinatie van de jeugd.

vrijdag 27 april 2012 09:24
Spread the love

De Noren maakten er in de traditie van Pete Seeger een sing-along van. Op sociale media werd opgeroepen om naar het Youngstorget plein te kopen in de hoofdstad Oslo en ze kwamen met vele duizenden. Velen hadden een roos in de hand.

Ze zongen onder begeleiding van Lillebjorn Nilsen in de gietende regen een lied van de Amerikaanse folkzanger Pete Seeger. Nilsen is een Noorse zanger die ‘My rainbow race‘ in 1975 in het Noors vertaalde als ‘Barn av regnbuen’ (Children of the rainbow).

Het lied is een anti-oorlogslied dat oproept om in harmonie te leven.

One blue sky above us
One ocean lapping all our shore
One earth so green and round
Who could ask for more
And because I love you
I’ll give it one more try
To show my rainbow race
It’s too soon to die.

Breivik noemde vorige week tijdens zijn proces het lied een voorbeeld van ‘marxistische indoctrinatie’ in de Noorse scholen waar het lied nog vaak gezongen wordt.

Twee Noren – Christine Bar en Lili Hjonnevag – creëerden meteen een event op Facebook: “We stand together as a people, fellow human beings. Let us sing because we really MEAN that this song describes how the world SHOULD be.” Ze hoopten op 5000 mensen, er kwamen uiteindelijk 40.000 mensen meezingen. Ook in andere Noorse steden kwamen mensen op straat om te zingen.

Pete Seeger – die op 3 mei 93 wordt – zei dat hij het een enorme eer vond. Zijn liedjes zijn geschreven om samen te zingen. Eind vorig jaar zong hij nog tijdens een actie van Occupy Wall Street.

Op deze video ziet u hoe de Noren zowel de Noorse als Engelse versie zingen.

De originele versie van Pete Seeger:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!