Nieuws, Wereld, Moslims, Egypte, Broodjeaapverhalen, Nieuwsfeiten, Daily Mail, The Christian Science Monitor, Checken en dubbelchecken -

Rumour has it: absurd bericht over seks na de dood gaat de wereld rond

Het verhaal over een Egyptische wet die zegt dat een man seks mag hebben met zijn dode vrouw had werkelijk alles om een hit te worden in de media: bizarre moslimmannen die de westerse clichés bevestigen, boze en onderdrukte moslimvrouwen en een portie seks. Wat wil je nog meer? Misschien de waarheid ...

vrijdag 27 april 2012 21:35
Spread the love

Donderdag hadden we weer wat stof om over te discussiëren bij de koffie en bijbehorende koekjes. In Egypte zou namelijk een wet goedgekeurd zijn die toelaat dat meisjes vanaf 14 jaar in het huwelijk treden en dat een man seks mag hebben met zijn vrouw tot 6 uur na haar overlijden. Een ongeloofwaardig bericht – geef toe – dat toch door heel wat media en mediagebruikers als echt werd beschouwd. Nochtans was er helemaal niemand die het verhaal kon bevestigen.

Zo goed als alle Belgische nieuwssites namen het over. Het bericht haalde zelfs de kolommen van Het Belang van Limburg.

Als een lopend vuurtje

Het nieuwsbericht ging razendsnel de wereld rond. De bron? Een predikant die in mei 2011 verklaarde dat het huwelijk ook na de dood blijft gelden.

De Egyptische krant, Al-Ahram, schreef er een column over en ene Gaber el-Qarnouty verspreidde op zijn beurt het verhaal via een zelfgemaakt satellietkanaal. Hierdoor was het hek helemaal van de dam.

De Britse Daily Mail en de Arabische nieuwszender Al Arabiya namen het verhaal zonder meer over en gebruikten de column van Al-Ahram als voorbeeld. Daarin stond dat de Egyptische vrouwenrechtenorganisatie, National Council for Women (NCW), in opstand kwam tegen deze wet. Volgens de auteur van de column, Abdul Samea, zou het hoofd van NCW, dr. Mervat al-Talawi, een oproep hebben gedaan aan het Egyptische parlement om de wet te herbekijken.

Broodjeaap

Leugens zo blijkt, want volgens Sarah Carr van het Egyptian Initiative for Personal Rights dat zich onder andere bezighoudt met vrouwenrechten in Egypte, lag er nooit een dergelijk absurde wet op tafel en kwam het NCW ook nooit op straat om deze zogezegde wet aan te vechten.

Carr postte op haar Facebookprofiel de volgende boodschap over Lee Moran, de auteur die het artikel via de Daily Mail verspreide: “Ik waardeer de Daily Mail voor het dagelijks afstruinen van het internet naar nieuwsfeiten die het beeld bevestigen dat moslims boekverbrandende, vrouwenopsluitende, tulbanddragende maniakken zijn, en ik begrijp dat dit nieuwsitem in het bijzonder aantrekkelijk is vanwege de perversiteit ervan, maar had Lee Moran de moeite genomen om een beetje onderzoek te doen buiten het vertalen van een opiniestuk, dan had hij ontdekt dat er in werkelijkheid helemaal geen wetsvoorstel bestaat die mannen toestaat om hun overleden echtgenotes te bespringen.”

Ook Dan Murphy van de Amerikaanse krant, The Christian Science Monitor, vindt het bericht complete onzin: “Dit bericht had echt alles om goed gelezen te worden: de yuk-factor, de creepy-moslims-factor en de lach-factor voor diegene met een zieke zin voor humor. De Daily Mail heeft van dit niet-gecheckte feit een waarheid gemaakt en The Huffington Post nam het dan maar over.”

“Maar er is natuurlijk wel een probleem: de kansen dat zo’n wet goedgekeurd zou worden door het Egyptische parlement is gewoon nul”, aldus Murphy.

Er was dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat het bericht steunde op enige waarheid. Nergens stond vermeld wie de wet had ingediend, waar dit gebeurde, en wanneer ze werd goedgekeurd. Toch namen heel wat (sociale) media, webblogs en fora dit bericht graag over en werd er uitvoerig gepraat over moslimmannen en hun vreemde ideeën.

Perceptie

Mocht het bericht al enige waarheid bevatten, viel op hoe er enkel commentaar gegeven werd op het tweede, volkomen absurde deel van deze zogenaamde wet. Het eerste gedeelde, en bovendien ook realistischer deel waarin meisjes de ‘toestemming’ krijgen om vanaf 14 jaar te trouwen, werd nauwelijks besproken of becommentarieerd als ‘schandalig’.

Een gegeven dat nochtans wel op steun kan rekenen in bepaalde landen zoals bijvoorbeeld de Filippijnen, India en Pakistan en bovendien heel wat risico’s inhoudt voor de betrokken bruidjes zoals financiële afhankelijkheid en gezondheidsrisico’s wanneer het kind op jonge leeftijd zelf een kind moet baren.

Checken en dubbelchecken?

Het is niet de eerste en zeker ook niet de laatste keer dat broodje aap-verhalen de wereld worden ingestuurd: zo werd koningin Fabiola al ettelijke keren dood verklaard en waren moslims beledigd door toiletpapier en de groene kruisen van apothekers. Zonde, want was het niet de taak van een goede journalist om informatie te checken en te dubbelchecken?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!