Verslag, Nieuws -

Amerika raakt meer verstrikt in drone-oorlog Jemen

WASHINGTON — Terwijl de regering-Obama hard haar best doet om zich uit Irak en Afghanistan terug te trekken, lijkt ze steeds dieper verwikkeld te raken in drone- en raketaanvallen op vermeende terroristen in Jemen.

vrijdag 27 april 2012 15:12
Spread the love

De regering heeft de strenge eisen versoepeld voor de CIA en het Pentagon om met drones (onbemande vliegtuigjes) vermeende terroristen in Jemen te doden. Dat zeiden hoge functionarissen gisteren in de Wall Street Journal en andere media. Washington is erg bezorgd over de opmars van Al Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAS) in dit land. Vooral sinds de mislukte aanslag in Detroit, met Kerstmis 2009, wordt AQAS beschouwd als grotere bedreiging dan de Pakistaanse Al Qaeda.

Niet identificeren

De CIA en het Joint Special Operations Command (JSOC) van het Pentagon, die contraterroristische acties uitvoeren, kunnen voortaan makkelijker aanvallen uitvoeren. Ze hoeven niet te wachten tot ze een van terrorisme verdacht persoon exact kunnen identificeren, maar mogen al toeslaan als hun “gedrag” suggereert dat ze betrokken zijn bij plannen om Amerikaanse doelen aan te vallen. Die informatie kan worden gebaseerd op inlichtingen van de grond, afgeluisterde gesprekken of luchtbeelden, maar ook op ander indirect bewijs.

De nieuwe richtlijnen zijn duidelijk een compromis tussen de regering, die eigenlijk alleen aanvallen wil goedkeuren op mensen die geïdentificeerd zijn als terroristen op een zwarte lijst, en anderen die voor een ruimer mandaat zijn. Volgens sommige deskundigen wordt Washington meegezogen in een conflict waar het relatief weinig van afweet.

“Ze lijken zich niet te realiseren dat ze in woelig water terechtkomen, zonder kaart”, schreef Gregory Johnsen, een Jemenspecialist van Princeton University en hoofdredacteur van het weblog Waq Al-Waq. “Een alomvattend beleid is schijnbaar vervangen door drones en raketaanvallen”, constateert hij. “Sinds eind 2009 is het aantal aanvallen in Jemen toegenomen, maar ook het aantal rekruten van AQAS. Wat doen de VS als AQAS ondanks de toename van het aantal aanvallen nog meer leden werft en sterker wordt? Gaan de VS dan meer bombarderen? Denken de VS aan een invasie?”

Anti-Amerikaanse stemming

Anderen zijn bang dat de drone-oorlog gaat leiden tot dezelfde anti-Amerikaanse stemming als in Pakistan, waar de CIA al meer dan 250 drone-aanvallen heeft uitgevoerd. Ook daar hoefde de CIA de doelwitten niet exact te identificeren. Het was genoeg als het “levenspatroon” suggereerde dat ze actieve leden van de Taliban waren. De CIA wil die ruime bevoegdheid ook in Jemen omdat AQAS, die zich tegenwoordig Ansar al-Sharia noemt, steeds meer controle krijgt over de zuidelijke provincies van het land.

De regering heeft nu toegegeven. Functionarissen zeggen dat de inlichtingen van de CIA en het Pentagon een stuk verbeterd zijn – na een voorzichtige periode waarin de VS niet te veel wilden worden gezien als steunpilaar van de impopulaire president Saleh. Volgens hen is het bovendien tijd dat de nieuwe president, Hadi, de controle over het zuiden weer terugkrijgt.

Het aantal aanvallen is flink toegenomen in de laatste maanden. Deze week werden verschillende mensen die werden verdacht van betrokkenheid bij AQAS bij drie verschillende aanvallen gedood.

Volgens de Long War-website werden er vorig jaar tien drone- en raketaanvallen uitgevoerd, maar sinds 1 maart dit jaar al dertien. Toch wordt AQAS sterker. “Ik geloof dat drones en luchtaanvallen extreem spaarzaam moeten worden gebruikt”, zegt Johnsen, “en alleen in situaties waarbij de VS zonder twijfel weten wie ze raken. De VS zullen zeggen dat ze weten wat ze doen, maar tientallen aanvallen in vier maanden en een aantal fouten in de afgelopen drie jaar wijzen niet op voorzichtigheid en spaarzaamheid.”

– – – – – – – –
Auteur: Jim Lobe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!