Verslag, Nieuws, België, Witte woede -

Witte woede in Wetstraat: overleg met Di Rupo levert niks op

Werknemers van de zorgsector betoogden donderdag in de Wetstraat. Ze wachten al twee jaar vruchteloos op een nieuw meerjarenakkoord over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector.

donderdag 26 april 2012 16:08
Spread the love

De betogers trokken van het Barricadenplein naar de Wetstraat. Dat leverde even wat duw- en trekwerk op met de politie die een ander parcours voorzien had. De Kleine Ring werd ook even bezet.

In de Wetstraat 16 hadden de vakbonden een ontmoeting met premier Di Rupo, minister van Werk Monica De Coninck en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Maar volgens de vakbonden leverde dat niets op.

In februari 2010 organiseerden de vakbonden van de zorgsector een eerste betoging. Meer dan twee jaar later is er nog altijd geen meerjarenakkoord waarin afspraken worden gemaakt rond meer personeel en betere arbeidsvoorwaarden. In 2011 werd wel een mini-akkoord afgesproken.

In 2012 voorziet de regering nul euro en in 2013 40 miljoen. “Niet eens voldoende om in elke instelling een halftijdse baan te creëren”, klinkt het bij de christelijke bediendevakbond LBC-NVK. Van loonsverhogingen is er helemaal geen sprake. Ook in 2014 en 2015 is er niks voorzien door de regering.

“De werkomstandigheden in de sector worden steeds moeilijker om dragen (lage lonen, stress, verhoging werkdruk…). Deze situatie heeft niet enkel gevolgen voor de werknemers, maar ook op de kwaliteit van de dienstverlening aan de patiënten”, zegt de socialistische vakbond BBTK.

“We blijven actievoeren tot er een akkoord is. Er komen in mei nog twee acties”, aldus Mark Selleslach van LBC-NVK. Dat zou op 24 en 31 mei zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!