Verslag, Nieuws, Europa, Portugal, Anjerrevolutie, 25 april, Mário Soares, Pedro Passos Coelho -

Portugese ex-militairen boycotten herdenking Anjerrevolutie

LISSABON — Voor de eerste keer in 38 jaar hebben voormalige militairen die de deuren hebben geopend naar democratie in Portugal, niet deelgenomen aan de officiële herdenking van de Anjerrevolutie. Die revolutie leidde tot de val van de Portugese dictatuur in 1974. De oud-militairen protesteerden tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

donderdag 26 april 2012 15:05
Spread the love

In plaats van de Anjerrevolutie te herdenken, riepen de officieren op te protesteren tegen de economische crisis en de bezuinigingsmaatregelen van de regering van premier Pedro Passos Coelho. Een protestmars op de Avenida da Liberdade eindigde gisteren met een demonstratie op het Praça do Rossio, het belangrijkste plein in Lissabon.

De protestactie werd gesteund door de voormalige socialistische president Mario Soares (1985-1995). Soares wordt gezien als de ‘vader’ van de Portugese democratie.

De gepensioneerde kolonel Vasco Lourenço, die commandant van de strijdkrachten was in Lissabon tijdens de coup, legde uit dat de voormalige militairen niet meededen aan de herdenkingsceremonie “omdat de politieke lijn van de huidige regering niet meer overeenstemt met de democratische principes van na 25 april 1974, zoals vastgelegd in de grondwet.”

Lourenço is hoofd van de Vereniging 25 April, die bestaat uit gepensioneerde en nog actieve militairen die een rol gespeeld hebben bij de coup van 1974. In Portugal heerste van 1926 tot 1974 een dictatuur. Met de revolutie kwam ook een einde aan het Portugese koloniale rijk.

Sociale onrust

In de afgelopen maanden hebben de militairen die de Anjerrevolutie leidden, stevig kritiek geuit op de regering. Die zou bijna alle verworvenheden van na de revolutie teniet hebben gedaan.

Sinds de revolutie heeft Portugal niet meer zoveel sociale onrust gekend als nu, in reactie op de extreme bezuinigingsmaatregelen van de conservatieve regering-Passos Coelho. De regering moet het begrotingstekort terugdringen, een eis van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank, die Portugal vorig jaar met miljarden euro’s te hulp schoten.

“Gekozen politici vertegenwoordigen de Portugese samenleving niet meer als ze proberen de dictatuur van de markten te legitimeren”, zei Lourenço. “Het volk heeft het parlement niet de macht gegeven om die autoriteit over te dragen.”

Als gevolg van de opgelegde draconische bezuinigingsmaatregelen, is Portugal nu een ‘protectoraat’ dat de dictaten volgt van ‘Merkozy’, zei hij. Merkozy staat voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, de twee regeringsleiders die binnen Europa de meeste macht hebben.

Werkloosheid

Soares wees erop dat de Anjerrevolutie “grote invloed heeft gehad op de stichting van democratieën, met name in Spanje, Griekenland en Latijns-Amerika, zonder ons geliefde Brazilië te vergeten, dat destijds ook een dictatuur kende.”

“We hebben nu echter te maken met een crisis die van buitenaf komt, uit de Verenigde Staten en de rest van Europa. Deze crisis heeft veel te maken met het huidige onvermogen van veel leiders op dit continent, die blind geloven in bezuinigingen en de exponentiële groei van de werkloosheid of de verlamming van de economieën voor lief nemen”, zei Soares.

Soares zei er dit jaar tijdens de herdenking voor gekozen te hebben “solidariteit te tonen met de helden van 25 April”, in een tijd dat de regering-Passos Coelho “verworvenheden als de sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg kapotmaakt door privatisering en het inperken van de rechten van de Portugezen.”

Het bezuinigingsbeleid leidt volgens de voormalige president tot de verarming van miljoenen Portugezen. “Dit beleid brengt ons nergens, of beter gezegd, het stort ons elk jaar verder in de ellende.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!