Het ledenaantal van de Piratenpartij breidt elke week uit. (foto: Leen Baeten)
Verslag, Nieuws, België, Politiek, Stampmedia, Piratenpartij -

Aarrr!, de Vlaamse Piratenpartij treedt aan

Ook Vlaanderen heeft vanaf nu een Piratenpartij. Op woensdag 25 april stelden de zelfverklaarde piraten zich officieel voor in Mechelen. De partij komt met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober al zeker op in Gent, Antwerpen en Leuven.

donderdag 26 april 2012 22:59
Spread the love

De eerste Piratenpartij werd in 2006 opgericht in Zweden. Mondjesmaat volgde de rest van Europa en nu gaat dus ook Vlaanderen voor de bijl. Met drie functionerende afdelingen in Gent, Antwerpen en Leuven, en een afdeling in startfase in Mechelen, hoopt de Piratenpartij van tel te zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “Op 14 oktober willen we vooral onze tenen eens in het water steken en de temperatuur voelen. Natuurlijk willen we goede resultaten boeken maar het is nog te vroeg om daar concreet zicht op te hebben”, zegt Thomas Goorden van de Antwerpse Piratenpartij.

Wikipedia als voorbeeld

De Vlaamse afdeling houdt het gedachtengoed van de originele Piratenpartij in ere. Kortweg komt dat neer op verbeterde privacy, directe democratie, een herbekeken auteursrechtenindustrie en een transparantere overheid.

Deze nieuwe generatie wil de politiek aanpassen aan de eeuw waarin we leven. Er moet een transparantere overheid komen waar ruimte is voor meer inspraak. Er wordt een voorbeeld genomen aan Wikipedia, een toonbeeld van samenwerking en zelfverbetering. “Hoe meer mensen, hoe meer goede ideeën,” beaamt ook Antwerpenaar Kjell Segers. “Door samen te denken ontstaan nieuwe ideeën en kunnen bestaande ideeën verbeterd worden. Samenwerking is cruciaal om optimale resultaten te behalen.”

De demagogie van Janssens

Voor de Antwerpse afdeling van de Piratenpartij is dat transparant bestuur het belangrijkste programmapunt. “Burgemeester Patrick Janssens is heel goed in het voeren van achterkamerpolitiek. Dat hebben de Antwerpenaren aan den lijve kunnen ondervinden met de affaire van de Oosterweelverbinding”, zegt Goorden. “Achter gesloten deuren wordt alles bedisseld en als alle beslissingen genomen zijn, worden de Antwerpenaren ermee geconfronteerd. Voor een voldongen feit komen te staan is nooit leuk, en zeker niet als het over de toekomst van je stad gaat.” Daarom zet de Antwerpse afdeling in op het opentrekken van de politiek. In het kader daarvan nodigen ze binnenkort iedereen uit op een schrijfcongres, om mee te komen schrijven aan het partijprogramma.

Geen naïeve ideologie

Voor velen blijft er een waas van mysterie rond de Piratenpartij hangen. Maar de Vlaamse afdeling voelt zich nu voldoende georganiseerd om het grote publiek warm te maken. Elke week komen er nieuwe leden bij en zo vindt de partij haar weg naar het volk. “De tijd was rijp om de Piratenpartij aan de wereld te laten zien. Mensen moeten beseffen dat wij geen naïeve ideologie zijn. Wij zette alles op alles om terug meer kracht bij het volk te leggen”, zegt Goorden. “Toen ik voor het eerst mocht stemmen, was dat voor mij het feest van de democratie. Naarmate je ouder wordt, besef je dat er toch heel wat misloopt, te veel. Daar willen wij verandering in brengen. We zijn geen gimmick, we willen van tel zijn.”

© 2012 – StampMedia – Leen Baeten

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!