Nieuws, Recensie, Cd-recensie, Patrick Watson -

LuisterPost: Patrick Watson ‘Adventures In Your Own Backyard’

Patrick Watson is een Canadese band, met in de gelederen de gelijknamige zanger. De vierde plaat van de groep heet ‘Adventures In Your Own Backyard’ en levert het beste bewijs dat een mens ook thuis kan blijven om met iets uitzonderlijks af te komen.

woensdag 25 april 2012 19:40
Spread the love

Soms geeft een eerste nummer al heel veel weg. Patrick Watson (de groep waarin –inderdaad – een man met dezelfde naam zingt) begint de nieuwste, vierde plaat Adventures In Your Own Backyard met ‘Lighthouse’. Een traag brandende toorts van een song die zachtjes deinend binnenrolt in de geest van de luisteraar en na drie minuten zich ontpopt tot Iberische grand rock in de stijl van The Waterboys, circa This Is The Sea. Het liedje herinnert aan Watsons beste compositie ‘To Build a Home’, de opener van The Cinematic Orchestra’s meesterwerk Ma Fleur (2007). Tegelijk hoor je al dat Patrick Watson (de groep dus) even ingetogen als flamboyant kan klinken.

De rest van deze avonturen in deze (letterlijk) in de eigen achtertuin opgenomen cd is dan ook uiterst gevarieerd. Zowel qua opbouw van de songs als op het vlak van de orkestratie. Wat dacht u van een glazen marimba en pizzicato violen op ‘Black Wind’? Of had u liever een gitaarsolo die zo uit de handen van Marc Ribot lijkt te komen op ‘Step Out For A While’? Misschien houdt u meer van een middernachtelijke piano-instrumental zoals de afsluiter ‘Swimming Pools’?
Adventures In Your Own Backyard is echter minder experimenteel of bombastisch dan voormalig werk en ruimt zo meer plaats voor Watsons falsetstem, die herinnert aan die van Robin Pecknold van Fleet Foxes of – verder terug in de tijd – aan wijlen Jeff Buckley.

De songs zijn méér dan gemiddeld goed en hebben allemaal naast bakken sfeer ook beklijvende melodieën in de aanbieding. We horen hier echo’s van zowel Serge Gainsbourgs ‘Histoire de Melody Nelson (in ‘Morning Sheets’), als Simon & Garfunkel (‘Words In The Fire’) of Philip Glass’ pianocomposities (‘The Things You Do’), maar telkens met een inventieve draai en passend in het groter geheel.

Is dit nu een essentiële plaat? In elk geval een waarin de band de juiste balans heeft gevonden tussen koppigheid en schoonheid. Adventures In Your Own Backyard is dan ook het soort cd dat je blindelings aan elke ernstige muziekliefhebber (mèt smaak) kan aanbevelen. Bij deze.

Koen De Meester

Beoordeling: ++++
(Secret City)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!