KAJ-actie tegen uitzendarbeid in Genk (foto: Anke Dom)
Nieuws, Economie, Jongeren, Lokaal, Werk, Genk, Werkgelegenheid, VDAB, Jongerenwerkloosheid, Genk, Uitzendarbeid, KAJ, Uitzendkantoren, Watmet, Federgon, Jo Vande Weyer, Bart Holvoet, Paul Verschueren -

KAJ klaagt praktijken uitzendkantoren aan

GENK - De jongerenorganisatie KAJ stelt dat uitzendkantoren valse vacatures verspreiden en hun beloftes breken tegenover jongeren. Daarom organiseerde ze zaterdag 21 april een actie in Genk.

woensdag 25 april 2012 13:15
Spread the love

Met de actie tegen uitzendarbeid organiseren de Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ) bijeenkomsten waarop jongeren getuigen over hun ervaringen. “Eerder waren er al bijeenkomsten in Oostende en Antwerpen”, zegt Bart Holvoet, medewerker van KAJ. “Elke maand organiseren we onze actie in een andere stad. Zo willen we heel Vlaanderen doorkruisen.”

Onderzoek

De actie richt zich specifiek op uitzendkantoren. “Tijdens bijeenkomsten van onze werking kregen we almaar meer verhalen van leden te horen over de praktijken van uitzendkantoren”, zegt Holvoet. “Vacatures in de etalage bleken niet te bestaan, jobs gingen uiteindelijk niet door en jongeren worden vaak onbeschoft behandeld. Na die signalen startten we een onderzoek. We gingen aan uitzendkantoren wachten en vroegen de buitengaande jongeren naar hun ervaringen. Daaruit bleek dat de problemen erger waren dan we dachten. Vandaar dat we deze actie opstartten.”

Paul Verschueren van Federgon, de Belgische koepel van uitzendkantoren, gaat niet akkoord. “Er is geen echt onderzoek gevoerd. De praktijken van KAJ lijken op intimidatie”, zegt hij. “Zo overrompelden ze een uitzendkantoor in Oostende. Tijdens een flashmob stonden twee consulenten opeens tegenover 25 jongeren. We stellen ons dan ook vragen bij de actie.”

Getuigenissen

De KAJ verzamelde ondertussen meer dan duizend getuigenissen van jongeren over heel Vlaanderen. “De verhalen uit Genk zijn dezelfde als in de rest van Vlaanderen”, zegt Jo Vande Weyer van KAJ-Genk. “Valse vacatures, onmogelijke voorstellen, onbeleefde service en het breken van beloftes komen vaak voor. Dit maakt het voor de jeugd bijzonder moeilijk om werk te vinden, zeker als arbeider. De vacatures van de VDAB verlopen voor tachtig tot negentig procent via uitzendkantoren. Bovendien bestaat er een negatief beeld over werkzoekende jongeren. ‘De etalages hangen vol’, hoor je vaak zeggen. Maar dat is dus niet waar. Daarom willen wij het signaal geven dat het zo niet verder kan.”

“De KAJ komt om de twee jaar wel met zo’n actie op de proppen”, contesteert Verschueren. “Zij stelt een heel eenzijdig beeld voor”, zegt Verscheuren. “Wat hebben wij te winnen met het breken van onze beloftes? Veel uitzendkantoren vinden onvoldoende mensen, want vaak staan tegenover valse vacatures ook valse competenties. Bedrijven hebben het recht de beste werknemer aan te nemen. Wij kunnen niet iedereen onmiddellijk werk garanderen.”

Hoge jongerenwerkloosheid

Genk kampt met een hoge jongerenwerkloosheid. “Meer dan twintig procent van de jeugd heeft hier geen job. Daarmee staan we in de top drie van Vlaanderen”, zegt Vande Weyer. Veel van de vacatures in Genk worden ingevuld via uitzendkantoren. Dat maakt de actie hier zeer belangrijk. Bovendien vind je in Genk in een straal van 500 meter tien kantoren. Die wijzen de jongeren constant af. Dat werkt demotiverend.”

Respect

Het doel van actie is simpel: uitzendkantoren moeten jongeren met respect behandelen. Holvoet: “We willen dat deze praktijken stoppen. De actie komt stilaan van de grond. Vlaams minister van Werk Pascal Smet (SP.A) wil een bijeenkomst bezoeken. Ook werden er al parlementaire vragen gesteld over het probleem. Bovendien kregen we telefoon van Federgon. Zij wil met ons rond de tafel zitten. Hopelijk kunnen we daar resultaat boeken.”

Verschueren: “Wij hebben inderdaad met KAJ contact opgenomen om een gesprek aan te gaan. We vonden nog geen datum, dus zo’n haast lijkt KAJ niet te hebben. Wij vragen een sereen gesprek. Het lijkt ons logisch dat de acties eerst tijdelijk opgeschort worden.”

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!