Het programma werd voorgesteld door Chantal Pattyn, Klara nethoofd (midden) in gezelschap van schepen voor Cultuur van de stad Antwerpen Philip Heylen (links) en festivaldirecteur Bertrand Flamang. © John Moussiaux
Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Muziek, Antwerpen, Jazz, Jazz Middelheim, Park den brandt -

Jazz Middelheim 2012 zet verbredingsstrategie resoluut voort

ANTWERPEN - Ondanks de controverse tijdens de jubileumeditie van vorige zomer rond het programmeren van Lady Linn en Jamie Cullum, blijft festivaldirecteur Bertrand Flamang resoluut voor verbreding kiezen. Dit jaar doet hij dat vooral door publiekstrekker Paolo Conte naar park Den Brant te halen die ongetwijfeld met zijn melancholische sound een ruimer publiek naar het jazzfestival zal lokken.

woensdag 25 april 2012 15:15
Spread the love

De harde kern onder de jazzliefhebbers komt echter ook tijdens deze 31ste editie van Jazz Middelheim niets te kort. Het festival programmeert op donderdag 16 augustus 2012 de 82-jarige Ornette Coleman, een monument in de wereld van de jazzmuziek. Een vernieuwer die een grote invloed had op jazz en de inspiratiebron was van onder meer The Stooges, MC5, Patti Smith en Lou Reed. Het wordt een aangenaam weerzien, want Ornette Coleman was in 2007 al eens te gast in park Den Brandt, het jaar dat hij voor zijn ‘Sound Grammar’ de Pulitzerprijs mocht ontvangen.

Toots 90

Jazz Middelheim wordt dit jaar ingeluid door de nieuwe jazzband van Kris Defoort die zich laat inspireren door jazz uiteraard, maar ook door hedendaagse muziek. Het trio brengt vrije improvisaties gespeend met invloeden uit de rock, de opera en de klassieke muziek. Daarna brengt Philip Catherine enkele gitaarvirtuozen samen waaronder Larry Coryell, die spannende dialogen zullen aangaan in een boeiend snarenspel gebaseerd op frisse improvisaties.

Geen Jazz Middelheim zonder Toots Thielemans: “Zolang ik leef zal ik naar het park Den Brandt blijven komen”. Sinds Toots in 1981 optrad op Jazz Middelheim en de peter van het festival werd, was hij er elke editie bij. 2012 is ook het jaar dat hij negentig is geworden. Met zijn trouwe mondharmonica brengt hij op vrijdag 17 augustus 2012 als orgelpunt van zijn ‘Toots 90’ tournee een mix van zijn geliefkoosde jazzstandards en eigen nummers.

Hij wordt die dag voorafgegaan door Stefano Bollani en Hamilton de Holanda. Pianist Stefano Bollani en de Braziliaanse bandolimspeler Hamilton de Holanda maken dartele en speelse muziek vol vrolijke en duizelingwekkende passages.

Dit virtuoos duo lost het optreden af van Eric Vloeimans en de Holland Baroque Society die een reis zullen maken door vier eeuwen muziek. Zij laten het publiek horen hoe een barokke darmsnaren klinken naast een moderne trompet zodat de luisteraars de zeventiende eeuw kunnen ontdekken door de ogen en de muziek van Vloeimans.

Paolo Conte

Zaterdag 18 augustus staat Paolo Conte bovenaan de affiche. Met zijn zware, doorrookte stem en zijn treurige, vaak melancholieke teksten baadt zijn muziek in nostalgie. De barroom is nooit ver weg, al steek hij zijn liefde voor jazz nooit onder stoelen of banken.

Voorafgaand speelt Zara McFarlane een van de jongste aanwinsten van Giles Peterson op zijn Brownswood Recordings Label. Vorig jaar bracht ze haar debuut ‘Until Tomorrow’ uit, vandaag geldt ze als een van de meest beloftevolle figuren binnen de Britse jazzscene.

MixTuur bijt in de vooravond de spits af. Accordeonist, pianist en componist Tuur Florizoone raakte bekend bij het grote publiek met zijn soundtrack voor de film ‘Aanrijding in Moskou’. Met MixTuur verzamelt hij zijn muzikale vrienden uit België en Afrika. Hij maakte een compositie geïnspireerd op het verhaal van de bastaardkinderen voor de herdenking van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.

Abdullah Ibrahim’s Ekaya

Bassist en componist Avishai Cohen brak in de jaren negentig door aan de zijde van pianist Chick Corea. De jongste jaren verwerkt hij meer en meer zijn roots in zijn muziek: de Sefardisch-mediterrane cultuur met het Oost-Europese Joodse erfgoed. Samen met zijn ervaringen uit de New Yorkse jazzscène en zijn Israëlische achtergrond heeft hij een brede bagage met een sterke Joodse traditie.

Nog een naam op de affiche van zondag 19 augustus is Jef Neve ‘Sons Of The New World’. Zijn nieuw ambitieus project bevat twaalf composities gebaseerd op schokkende gebeurtenissen zoals de Pukkelpopramp, de kernramp in Japan en de revolutie in het Midden-Oosten. De spectaculaire en meeslepende pianist brengt concerten die uitgroeien tot avontuurlijke en romantische reizen.

Flat Earth Society Feat, de groep onder leiding van Peter Vermeersch, heeft een handelsmerk gemaakt van het feestelijk opblazen van schotten tussen verschillende genres. Een bigband opera, een stille film of een dramatisch concert. De band blijft vernieuwen, gaat uitdagingen niet uit de weg en nodigt daarom voor de gelegenheid ook zielsverwant Ernst Reijseger uit.

En dan mag Abdullah Ibrahim’s Ekaya de 31ste editie van Jazz Middelheim afsluiten. Deze 77-jarige pianist is een van de bekendste vertegenwoordigers van de Zuid-Afrikaanse versie van de jazz waarin populaire en traditionele Zuid-Afrikaanse muziek en jazz samen komen. Met zijn zevenkoppige band Ekaya voert hij zijn herkenbare eigen composities uit. Hij versmelt de wereld van jazz met zijn Zuid-Afrika tot een krachtige brok muziek, met aanstekelijke ritmes en een grote poëtische kracht.

Duurzaamheid

Jazz Middelheim wil dit jaar ook een voortrekkersrol spelen en schenkt daarom bijzondere aandacht aan duurzaamheid op alle vlakken. Zo start Jazz Middelheim met een carpoolproject in samenwerking met Taxistop en hoofdsponsor ING. Daarnaast streeft het festival ernaar dit jaar 50 procent minder energie te verbruiken en zo ook naar een zo groot mogelijke afvalbeperking. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen en bezoekers kunnen hun afval ter plaatse ook selecteren. Het toiletbezoek blijft gratis.

Middelheimmuseum

Festivalbezoekers die een bezoekje brengen aan het Middelheimmuseum mogen daar een verrassingspakket ophalen met onder meer tickets voor de stadsmusea. Daarnaast sluit Jazz Middelheim ook dit jaar drie avonden af met jamsessies in samenwerking met De Singel. Deze vinden plaats tijdens de eerste drie festivaldagen in het Grand Café van De Singel telkens aansluitend op het laatste concert op de festivalsite.

Praktisch:

Jazz Middelheim 2012 – Park Den Brandt Antwerpen – Van donderdag 16 augustus tot zondag 19 augustus – Tickets: via jazzmiddelheim.be en via Fnac.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!