Betoging in het kader van het No Border-kamp in september 2010 in de buurt van het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.
Nieuws, Politiek, België, Justitie, No Border, Brussel, 127bis, Watmet, Criminalisering activisme -

6 maanden en 1 jaar cel voor deelnemers No Border-kamp 2010

BRUSSEL - Twee deelnemers aan het No Border-kamp van 2010 in Brussel werden dinsdag tot 6 maanden en 1 jaar cel met uitstel veroordeeld voor 'weerspannigheid tegen de politie'. Alhoewel ze vreedzaam deelnamen aan een betoging voor het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel, blijkt hun toenmalige aanwezigheid voldoende te zijn voor een veroordeling.

woensdag 25 april 2012 16:00
Spread the love

De feiten

In september 2010 vond in Brussel een No Border-kamp plaats. Activisten uit verschillende landen namen er deel aan allerlei acties tegen het Belgisch en Europees asielbeleid. Een eerste betoging voor het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel, om de praktijk van opsluiting aan te klagen en de dood van Semira Adamu te herdenken, liep uit de hand toen de politie te paard en in oproeruitrusting de betogers omcirkelde.

Elf betogers werden toen administratief aangehouden, onder wie twee Britse activisten die werden aangeklaagd voor weerspannigheid tegen de politie. Hun zaak werd dinsdag 24 april behandeld voor een Brusselse rechtbank.

De officiële argumentatie

De rechter oordeelde dat het geval van Darius (een van de twee veroordeelden) extra ernstig is, “omdat hij als universiteitsassistent aan een Britse universiteit het goede voorbeeld zou moeten geven en dus niet aanwezig zou mogen zijn op zulke evenementen”.

Omdat hij tijdens de betoging een drumstokje en een trommel vasthad, werd hij bovendien ook nog veroordeeld voor wapenbezit. “Op de videobeelden is inderdaad niet vast te stellen dat deze twee manifestanten gewelddadig waren of de politie met aarde bekogelden”, vertelde de rechter dinsdag op het proces, “maar ze waren in ieder geval wel aanwezig op die betoging.”

De twee activisten worden ook verantwoordelijk geacht voor de verwondingen van een agent die van zijn paard viel. “Op de videobeelden is nochtans te zien – en dat gaf de rechter ook toe – dat zij daar helemaal niet bij betrokken waren.”

Een gevaarlijk precedent

“Dit is gevaarlijk”, legt een sympathisante uit voor het justitiepaleis, “want zo is geen enkele verdediging meer mogelijk. Er is geen enkel bewijs van gewelddadig verzet. Enkel en alleen omdat zij deelnamen aan een betoging worden zij veroordeeld tot een celstraf. Zo is in de toekomst geen enkele betoging meer mogelijk.”

Mogelijk gaan de advocaten van de activisten in beroep tegen de uitspraak van de rechter, waarvoor nog 15 dagen tijd overblijft.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!