Nieuws, Milieu, Samenleving, Antwerpen, Lokaal, UA, Antwerpen, Visserij, Duurzame ontwikkeling, Overbevissing, Vredeseilanden, Sea First Foundation, Oceanenweek, Tonijn -

Universiteit Antwerpen schrapt tonijn van menukaart

ANTWERPEN - Nog te weinig mensen zijn op de hoogte van de problemen die zich onder het wateroppervlak afspelen en welke gevolgen ze met zich meedragen. Om hieraan te verhelpen, organiseert Sea First Foundation samen met studentenkring Fabiant de Oceanenweek.

dinsdag 24 april 2012 11:45
Spread the love

De themaweek is toe aan haar tweede editie en vindt dit jaar plaats aan de Universiteit Antwerpen (UA). Een confronterend sensibilisatieproject met een boeiende line-up dat het belang van gezonde oceanen aankaart.

Overbevissing

Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Wanneer je naar het strand gaat, is er nog steeds een zee waarin je kan zwemmen, waarop je bootje kan varen en je krijgt nog steeds vis op je bord. De echte problemen spelen zich onder de waterspiegel af.

Tachtig procent van de visbestanden is volledig of gedeeltelijk overbevist, verscheidene vissoorten zijn met uitsterven bedreigd, de oceanen kampen met een zuurstoftekort, de CO2-uitstoot zorgt voor een sterke verzuring van het zeewater en bergen plastiek klonteren samen tot een grote plastiek soep. Dit alles maakt het vooruitzicht voor onze zeeën zeer somber.

Onbekend is onbemind

“Dat de mensen niet wakker liggen van de oceanenproblematiek komt niet geheel als een verrassing”, zegt Judith Wouters, voorzitster van de Sea First Foundation. “Mensen krijgen vaak niet te zien hoe het leven onder de zee is. Buiten een jaarlijks uitstapje naar het strand, hebben de meeste mensen geen band met de zee.

Onbekend is onbemind. Het belang van gezonde oceanen kan je pas inzien als je weet wat er zich onder de waterspiegel afspeelt. De Oceanenweek is de ideale gelegenheid om die onderwaterwereld eens in kaart te brengen”.

Het tij keren

Het programma bestaat uit een reeks lezingen door experts van binnen en buiten de universiteit, vertoningen van bekroonde oceaandocumentaires zoals Deep Blue en The Cove, een ludieke quiz en een interactief debat. “Oceanen moeten meer in de aandacht komen”, meent Judith Wouters.

“Vanuit Sea First Foundation willen we vooral het onderwijs aanmoedigingen om de oceanen meer op te nemen in het lessenpakket. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om gedragsverandering teweeg te brengen. Pas wanneer we oceanen erkennen als essentieel voor al het leven en actie ondernemen om deze te beschermen en te koesteren, kunnen we het tij nog keren.”

Tonijn

De Universiteit Antwerpen besloot alvast niet langer aan de kant te blijven staan. “Als eerste universiteit in Vlaanderen schrappen we tonijn van de menukaart in onze verschillende restaurants en cafetaria’s”, vertelt Catherine Ongenae, diensthoofd Catering.

“De tonijn is een van de meest bedreigde vissen. Als we blijven consumeren zoals vandaag, is er binnen tien tot twintig jaar geen tonijn meer. Geen broodjes tonijnsla meer dus. Logisch vinden wij dat hier, want je eet toch ook geen broodje tijger?”

Vredeseilanden

De maatregel past in een groter plan van de Universiteit Antwerpen om in de keukens duurzamer en ecologischer te werk te gaan. Volgend academiejaar start een proefproject, onder begeleiding van Vredeseilanden. Niet alleen wat de voedingsmiddelen betreft, maar ook op het vlak van gebruikte materialen wil de Universiteit Antwerpen resoluut kiezen voor een milieubewuste aanpak.

Praktisch: Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 april 2012 op alle campussen van de Universiteit Antwerpen.

take down
the paywall
steun ons nu!