Lot van Unctad staat op het spel in Doha
Verslag, Nieuws, Wereld, UNCTAD -

Lot van Unctad staat op het spel in Doha

GENÈVE — In Doha, de hoofdstad van Qatar, staat deze week het lot van de de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad) op het spel. Op de dertiende conferentie van deze VN-ontwikkelingsorganisatie is de kloof tussen rijke en armere landen groter dan ooit.

dinsdag 24 april 2012 15:32
Spread the love

Als er geen akkoord komt, zal dat gepercipieerd worden als het einde van het debat over ontwikkeling en ook als het einde van de Unctad zelf, waarschuwde econoom Supachai Panitchpakdi, secretaris-generaal van de Unctad.

De discussie gaat vooral over de rol van de organisatie. Moet de Unctad bijvoorbeeld een mandaat krijgen om de huidige wereldwijde financiële crisis en zijn gevolgen voor de echte economie te onderzoeken? De industrielanden vinden van niet, valt te vernemen van diplomatieke bronnen.

China en G77

Tijdens de onderhandelingen over de definitieve tekst voor deze conferentie namen vooral China en Groep van 77 (G77), de grootste groep ontwikkelingslanden, het op voor de Unctad. Die G77 is net ontstaan als gevolg van de oprichting van de Unctad in 1964.

De Europese Unie daarentegen wil de passage geschrapt zien die alludeert op de rol van de Unctad in de VN-onderzoeken naar de oorzaken en gevolgen van de economische crisis. De EU en de Juscanz-groep (JZ) – met Japan, de VS, Zwitserland, Zuid-Korea, Australië, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Liechtenstein – willen ook niet weten van een verwijzing naar de noodzaak van een regulering van de financiële markten.

Akkoorden van Acrra

De kloof tussen ontwikkelings- en industrielanden is nog groter wanneer het over de akkoorden van de vorige Unctad-conferentie, in 2008 in Accra (Ghana), gaat. De Groep van 77 wil dat die akkoorden geratificeerd en versterkt worden, zodat de Unctad zijn huidige taken kan voortzetten. De JZ-groep eist de schrapping van elke verwijzing naar de ratificatie van de Accra-akkoorden en vraagt tegelijk een herziening van die akkoorden.

De rijke landen leggen de lat hoog. Ze zijn niet van plan donderdag, wanneer de conferentie afloopt, met lege handen naar huis terug te keren, zeggen de diplomatieke bronnen. Net daarom is Supachai’s bezorgdheid over de toekomst van de Unctad terecht, stellen ze.

Sterkere Unctad

Meer dan 170 burgerorganisaties, waaronder ActionAid International, het Arabische Ngo-Netwerk voor Ontwikkeling en Friends of the Earth hebben de regeringen zaterdag, bij de start van de conferentie, in een video opgeroepen om de rol van de Unctad te versterken.

Ze wijzen erop dat de Unctad een belangrijke rol heeft gespeeld “bij de identificatie van de hoofdoorzaken” van de huidige crisis, die in 2008 in de Verenigde Staten begon.

Crisis voorspeld

De Unctad heeft de crisis voldoende ver op voorhand aangekondigd, wat vooral lof verdient omdat de organisatie over beperkte middelen beschikt. Multilaterale instellingen met meer middelen zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Organisatie voor Samenwerking en Economische Ontwikkeling (OESO), hebben de crisis niet zien aankomen, zeggen de organisaties.

De Unctad heeft ook de ontwikkelingslanden oplossingen voor de gevolgen van de crisis helpen zoeken en heeft gepleit voor de hervorming van het economische en financiële beleid om herhaling te voorkomen, zeggen de organisaties.

– – – – – – – –
Auteur: Gustavo Capdevila

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!