Wanneer we een kamer binnen gaan krijgen we heel wat indrukken: de soms wat muffe lucht van sportschoenen, de geur van mierzoete thee, de gesloten gordijnen die slechts enkele prille lentezonnestralen binnenlaten.

Verslag, Nieuws, België, Hongerstakers -

Hongerstakers VUB stoppen (niet) met actie

Na 102 dagen stoppen de meeste hongerstakers aan de VUB met hun actie. Een handvol wil voorlopig doorgaan, ondanks de onverzettelijkheid van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat meldt de sympathiserende pastoor Daniel Alliët.

dinsdag 24 april 2012 12:43
Spread the love

(foto Karen Nachtergaele)

VUB-rector Paul De Knop kwam dinsdag met het nieuws dat de hongerstaking afgelopen was. Na een overleg dinsdagnamiddag met de Dienst Vreemdelingenzaken bevestigde ook de sympathiserende priester Daniel Alliët dat het merendeel van de hongerstakers een punt zetten achter hun actie. De actie werd te gevaarlijk voor hun gezondheid, heette het. Toch geven enkelen onder hen de hongerstaking niet op.

De door de hongerstakers gevraagde verblijfs- en werkvergunning is er niet gekomen. Volgens pastoor Daniel Alliët werden er tijdens het overleg met de DVZ wel garanties gegeven dat de hongerstakers voldoende tijd krijgen om fysiek en mentaal te herstellen. Ondertussen bespreken ze ook met hun sympathisanten hoe het nu verder moet. Rector De Knop laat wel weten dat de sans-papiers nog tot 1 juli welkom zijn in het huis op de Triomflaan, zoals eerder afgesproken. Ook zouden er in de volgende dagen nog gesprekken plaatsvinden met de DVZ.

De Vrije Universiteit Brussel, waar de hongerstakers nog steeds verblijven, meldt “blij” te zijn dat de actie is afgelopen. “Politiek gezien was de situatie uitzichtloos geworden”, zegt woordvoerder Sicco Wittermans. “Er zat echt geen oplossing aan te komen. We vonden een hongerstaking ook geen middel om verandering te bekomen. Bovendien betreurden wij dat de hongerstakers hun gezondheid zo in gevaar brachten.”

De hongerstakers zelf wilden niet met de pers praten. Een sympathiserende vakbondsmilitant wist wel te zeggen dat ze verbazend veerkrachtig reageerden. “Hun gevoelens tegenover de Belgische politiek zijn daarentegen heel negatief, om het zacht uit te drukken. Ook heb ikzelf tijdens de hele actie geen enkele ngo gezien. Het is alsof men in dit land wil verstoppen dat slavernij bestaat (sans-papiers worden vaak economisch uitgebuit, ArD): horen, zien, zwijgen.”

Afgelopen zondag vond er nog een steunbetoging plaats met een driehonderdtal deelnemers. Het was niet de eerste keer dat mensen hun steun uitspraken voor de hongerstakers. Eerder werden bij verschillende betogingen actievoerders door de politie opgepakt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!