Verslag, Nieuws, Economie, België, ACV, ACLVB, Langdurige werkloosheid -

Werklozen confronteren minister De Coninck met gevolgen sanering

De vakbonden ACV en ACLVB confronteerden minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) met driehonderd werkzoekenden die nog dit jaar de gevolgen zullen voelen van de regeringsmaatregelen die snijden in de uitkeringen. De vakbonden kondigden aan dat de geplande degressiviteit pas in november ingaat en de minister beloofde een mildering komt voor bepaalde categorieën.

maandag 23 april 2012 18:43
Spread the love

Het regeerakkoord knipt in de werkloosheidsuitkeringen en dat komt hard aan voor werklozen. Zo zal een langdurige werkloze een uitkering krijgen die ver onder de Europese armoedenorm ligt. Voor gezinshoofden is dit 31 procent onder de norm, voor alleenstaanden 12 procent en dat terwijl België zich tegen 2020 engageerde om het aantal armen met 380.000 te verminderen. De vakbonden vrezen dat de doorgedreven degressiviteit van de uitkeringen mensen verder de armoede zal injagen.

Volgens minister De Coninck is deze besparingsmaatregel net een extra impuls om mensen sneller aan het werk te krijgen.“Ik hou niet van veel blabla. Werklozen moeten werk zoeken en blijven proberen. En ja, dat kan al eens mislukken. Maar dan is het een kwestie van andere middelen en manieren te zoeken. Ik hou niet van de fataliteit die in onze maatschappij heerst. We kunnen werklozen niet zo maar in een hoek zetten en hen gewoon geld geven zonder hen vooruit te helpen. Dan krijg je verzuurde mensen die door geldgebrek geen gezin of toekomst hebben.”

Uitzonderingen op de regel

Tijdens het debat gingen enkele getuigen de confrontatie aan met De Coninck, die verrassend “open” op alle vragen antwoordde. Voor enkele van deze getuigen kwamen er zelfs oplossingen uit de bus.

Zo zal de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering waarschijnlijk niet van toepassing zijn op mensen die 33 of meer procent arbeidsongeschikt verklaard werden. De minister liet wel blijken dat ze het belangrijk vond dat ook deze mensen zo snel mogelijk weer aan de slag gaan.

“Mensen met een handicap moeten ook werken. Ze kunnen misschien wat minder werken, of aangepast werk uitvoeren. Maar werk gaat niet alleen over centen, dat gaat ook over sociale contacten en integratie. Het is niet omdat je 33 procent gehandicapt bent dat je thuis moet blijven. Want bekijk het eens positief: dat is nog altijd 67 procent dat je wel actief kan zijn”, aldus de minister.

De getuigenis van vijftigplusser Lieve kwam hard aan. Na een actieve carrière komt Lieve na haar scheiding op straat te staan. Jarenlang oefende ze “flutjobs” uit. Ze vond geen vast werk omdat werknemers haar vaak ‘te oud’ vonden.

De Coninck: “Ik ben zelf vijftigplusser, ik kan me niet voorstellen dat mensen me zouden zeggen dat ik niet meer zou kunnen werken. Er zijn heel veel vooroordelen over deze groep die onterecht zijn. Vijftigplussers in dienst nemen heeft ook voordelen: ze hebben heel wat netwerken en veel ervaring. Wij zullen binnenkort een campagne lanceren waarin we werkgevers aansporen om vijftigplussers aan te werven.” 

Er komt ook een bijsturing voor werklozen met tijdelijke jobs. Zij hebben het extra moeilijk om voldoende dagen gewerkt te hebben zodat ze weer een volledige uitkering krijgen. De minister wil onderzoeken hoe die terugkeer naar een hogere werkloosheidsuitkering kan versoepeld worden.

Vriendelijk maar vastberaden

Bij het ACV en ACLVB zijn ze tevreden over de dialoog die gevoerd werd: “De minister was vrij open en eerlijk. Er waren zelfs enkele tegemoetkomingen zoals het behoud van een hogere werkloosheidsuitkering voor mensen met een medische beperking en werkgelegenheid voor vijftigplussers. Ik hoop dat ze die engagementen nakomt. Ze legde de focus niet alleen op werklozen, maar ook op de bedrijven en hun verantwoordelijkheid daarin”, klinkt het bij Karim Dibas van de christelijke vakbond ACV.

Sabine Slegers van ACLVB zei dat ze het apprecieerde dat de minister tijd maakte om twee uur lang te luisteren naar werklozen: “Ze heeft goed geluisterd naar de getuigen en dat was nodig. Vaak krijgen die mensen alleen maar negatieve dingen te horen. Ze krijgen het gevoel dat ze bestraft worden. Daar toonde de minister begrip voor en herkenning. Maar natuurlijk, die sanering komt er wel. Hoe vriendelijk de minister ook was. We hebben heel duidelijk gemaakt dat we geen lineaire degressiviteit willen waarin iedereen over dezelfde kam geschoren wordt. Daar zullen we ook voor blijven vechten”, aldus Slegers. 

Volgens de twee vakbonden kwam er ook van de beloofde versterking van de begeleiding, opleiding en werkervaring voorlopig nog maar weinig in huis.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!