Het orakel van Adecco

Het orakel van Adecco

maandag 23 april 2012 15:03
Spread the love

Patrick de Maeseneire, topman van Adecco, deed eind vorige week van zich spreken met een pleidooi voor het afschaffen van een dertiende maand en dubbel vakantiegeld, “want welk land heeft die nog?”. En passant raadde hij Belgische bedrijfsleiders ook aan het land te verlaten. België zou een zinkend schip zijn, een Griekenland-in-wording.

Laat er nu misschien wel iets voor te zeggen zijn voor die analyse (die overigens voor een flink deel van de Eurozone geldt, zie Krugman), uit de mond van iemand die zelf 3,2 miljoen Euro per jaar opstrijkt en in Zwitserland woont, klinkt zoiets wel erg gratuit. Eigenlijk verbeur je het morele recht om nog iets over sociaal-economische issues te mogen zeggen, als je jaarlijks een paar miljoen Euro opstrijkt, en daar de conclusie aan koppelt dat je om evidente redenen beter in Zwitserland kunt gaan wonen. Belastingen betalen, da’s duidelijk iets voor het plebs. Dat types als de Maeseneire nog altijd ongestraft hun brutaliteiten mogen debiteren over de economie, alsof ze de waarheid in pacht hebben, mag je dus op rekening van de media schrijven.  Het is alsof ze Pol VDD nog zouden vragen om zijn licht te doen schijnen over de genderkwestie in de media, of Ronald Janssen zouden smeken om het mes nog wat dieper in de wonde te steken bij de ouders van Annick Van Uytsel.

De onbeschaamd rechtse praat die dergelijke individuen menen tentoon te moeten spreiden, reserveren ze wat mij betreft best voor de eigen kring. Dat De Maeseneire een blog start, zoals iedereen. Dat je zo’n kerel integendeel nog een forum geeft, of zeg maar een megafoon, kan er bij mij niet in. En ja, dan komen ze bij Voka en Kanaal-Z ongetwijfeld ook met Rudi De Leeuw aanzetten, die dan toch ook geen recht van spreken meer zou hebben. Maar de Leeuw is door die media wel keihard aangepakt over een en ander, terwijl bij de Maeseneire hoogstens wordt opgeworpen dat de man zelf toch wel veel verdient om dit soort statements te doen. De controverse ging vooral over de voorstellen die hij deed, niet over het feit dat de man zelf (uiteraard) in een tax haven woont. Tja, een beetje CEO woont tegenwoordig toch in Zwitserland, zeker?  Hij bestond het overigens nog om te verklaren dat de paar keren dat zijn loon ter sprake kwam tijdens het afgelopen jaar, men hem vroeg ‘of hij niet te weinig verdiende’. Ik zei het al, sommige mensen begrijpen niet wanneer ze beter hun mond houden.

Carlos Brito, Didier Bellens en Bert De Graeve hebben tenminste nog het fatsoen er het zwijgen toe te doen, als ze in het oog van de storm zitten, en niet te beginnen orakelen over hoe het loon van gewone mensen er zou moeten uitzien in deze barre economische tijden. Dat is blijkbaar te veel gevraagd voor de De Maeseneires van deze wereld.  Nou, dan moeten de media het maar in zijn plaats doen. Kwestie van nog wat kolommen over te houden voor Pol. Er moet toch iemand gefileerd worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!