Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, HVV, Helden, Erfgoeddag, Joodse kinderen -

De helden van Erfgoeddag

ANTWERPEN - Erfgoeddag belicht elk jaar een ander thema waarrond dan allerlei activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd worden. Dit jaar was dat thema 'Helden'. Een zeer rekbaar begrip, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Ik nam zondag 22 april een kijkje bij enkele van de 41 deelnemende organisaties in Antwerpen.

maandag 23 april 2012 14:40
Spread the love

“Echte helden zijn voorbeelden waarmee mensen zich kunnen identificeren, maar die anderzijds door hun uitzonderlijkheid ook onbereikbaar blijven”. Zo typeert de brochure van deze erfgoeddag de ‘held’. Een formulering die vaak van toepassing is voor sportlui, popsterren, multimediamagnaten, politici of heiligen.

Ze worden vereerd in fanclubs en politieke partijen of ‘geliked’ op sociale netwerksites. Door het heersende multiglobalisme zijn dit nu grensoverschrijdende gebeurtenissen geworden. Slechts minder dan een eeuw geleden werden deze helden vooral lokaal geprezen.

Wikipedia geeft echter een andere definitie: “Een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak.” …

“Oorspronkelijk is een held een moedige figuur die in (religieuze) mythes, sagen of legendes grootse daden verricht.” …

“De betekenis van het woord ‘held’ is tegenwoordig breed. Het woord kan worden aangetroffen in elke omstandigheid waarin men iemand bewondert.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!