Nieuws, Samenleving, België, Hongerstakers, Asiel en migratie -

100 dagen stilstand

BRUSSEL - Zondag vond in Brussel een solidariteitsbetoging plaats voor de 23 hongerstakers aan de VUB, die inmiddels 100 dagen actie voeren. Hun situatie verbetert er niet op en het is weinig waarschijnlijk dat de regering hen een verblijfs- en werkvergunning zal toekennen.

maandag 23 april 2012 16:10
Spread the love

Een driehonderdtal betogers trok op zondagnamiddag van het Brusselse Centraal Station via het PS-hoofdkwartier tot de kantoren van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) aan de Hallepoort. De betoging verliep vreedzaam.

De belangrijkste eis van de betogers is een verblijfs- en werkvergunning van minstens een jaar voor de sans-papiers. Dat niet alleen voor de hongerstakers aan de VUB, maar voor alle sans-papiers in België. “Men zegt wel eens dat we egoïstisch zijn omdat we het alleen opnemen voor die enkelingen”, zegt pastoor Daniel Alliet, die in het verleden al enkele hongerstakingen begeleidde. “Dat klopt niet, we vechten voor alle mensen zonder papieren.”

Ondertussen lijkt het weinig waarschijnlijk dat de hongerstakers papieren zullen krijgen. Staatssecretaris De Block liet al verstaan niet met de hongerstakers te willen onderhandelen en ook premier Elio Di Rupo (PS) weigert de dialoog aan te gaan.
Sprekend was een tafereel van de betoging zondag: actievoerders die via de megafoon hun eisen kenbaar maken, voor de verlaten kantoren van de PS en het kabinet-De Block.

take down
the paywall
steun ons nu!