Yevgueni @ Nekka Nacht 2012
Verslag, Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Muziek, Antwerpen, Sportpaleis, Willem Vermandere, Nekka Nacht 2012 -

Yevgueni laat Nekka Nacht 2012 pas echt van start gaan

ANTWERPEN - Nekka Nacht 2012 kwam wat moeizaam op gang. Toch waren er muzikale hoogtepunten die de editie van dit jaar, met Willem Vermandere als centrale gast, de moeite waard maakten.

zondag 22 april 2012 15:05
Spread the love

Gemengde gevoelens bij het eerste gedeelte

Uiteraard zaten er hoogtepunten in het eerste deel van Nekka Nacht 2012 (dat dit jaar draaide rond centrale gast Willem Vermandere). Om er maar één te noemen: de versie van ‘Ettore’ die Willem Vermandere bracht samen met het Ieperse orkest Ypriana was er een om van te genieten. 

Maar lang niet elke gast loste de verwachtingen in: Lisbeth List bijvoorbeeld bracht een verdienstelijke versie van ‘Heb het leven lief’, maar vooral haar Nederlandstalige cover van Jacques Brel ‘Ne me quitte pas’ was allesbehalve een muzikaal schot in de roos. 

Tussendoor ontpopte centrale gast Willem Vermandere zich tot humorist met vertelsels die het midden hielden tussen uitgesponnen moppen en fabels doorvlecht met humor. Bij momenten zeer geestig en op andere ogenblikken zeker een knipoog waard.

Stoomboot, de nog onbekende winnaar van de talentenjacht die Nekka Nacht dit jaar organiseerde, was bijvoorbeeld een moment waarbij de aandacht van het publiek serieus verslapte.

Het eerste gedeelte werd dan weer wel tot een sterk einde gebracht door een bijzonder gesmaakte versie van ‘Mijn stad’ gebracht door Willem en Mustafa Avsar, die er zelfs mee dreigde het publiek niet naar huis te laten gaan alvorens het het refrein van ‘Mijn stad’ perfect konden meezingen. Het resultaat was dat het publiek, dat tot dan maar makjes reageerde op wat er op het podium gebeurde, voor de eerste keer wakker werd geschud. Terecht, want het was een mooie renditie van ‘Mijn stad’.

Dankzij de opwarming door Mustafa had Raymond van het Groenewoud er dan ook niet veel moeite mee het eerste gedeelte af te sluiten in stijl én met de lont in het kruitvat of in elk geval niet ver er vandaan.

Yevgueni demonstreert

De pauze was officieel voorbij toen Yevgueni een power-versie van ‘Nieuwe Meisjes’ startte en daarmee voor het eerst tot achteraan in het Sportpaleis de armen in de lucht kreeg. Het werd een erg straffe versie met heerlijke solo’s van Patrick Steenaerts en een erg stevige beat eronder, ongetwijfeld een knipoog naar wat we mogen verwachten tijdens het concertseizoen van Yevgueni dit jaar.

Wat volgde was een zeer gesmaakte cover van ‘Mijne velo’ door Yevgueni. Mira (aangekondigd door Klaas van Yevgueni) bracht haar prachtige versie van ‘Onderweg’ van Willem Vermandere. Axl Peleman zorgde voor continuïteit door een cover van ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ van Wannes en een Antwerpse ‘vertaling’ van ‘Bange blanke man’, ook weer een serieus hoogtepunt.

Het tweede gedeelte werd zo, met de zaal eindelijk op temperatuur, tot een ‘grande finale’ geleid door Willem Vermandere met een declamatie van ‘Eigen God Eerst’ en vervolgens: ‘Blanche en zijn peird’, ‘Laat mie maar lopen (langs de stroaten)’ en ‘Voor Marie-Louise’ en zowaar ook nog een toegift.

Dus …

Al bij al kwam de 19de editie van Nekka Nacht wat makjes op gang en stonden de meeste hoogtepunten op conto van de vele gasten die Willem Vermandere mee had.

In dat opzicht was het eigenlijk best wel heel spijtig dat de gasten, die toch in groot lettertype aan de affiche waren toegevoegd, elk maar twee nummers mochten brengen. Hadden ze er elk drie mogen brengen, had de zaal zeer zeker langer in brand gestaan en zat er wellicht meer ‘schwung’ in wat op papier een heel straffe avond had kunnen zijn.

Voor 2013 werd alvast aangekondigd dat de twintigste verjaarsdagseditie alle centrale gasten van de afgelopen twintig jaar zou bevatten. En dat op zich betekent al dat de Nekka Nacht 2013 toch wel een markering verdient in eenieders kalender!

Tom Van Alphen

take down
the paywall
steun ons nu!