Akis Tsochadzopoulos en echtgenote
Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Griekenland -

Grieks ex-minister achter de tralies

Tijdens de Griekse 'grote' week (de week in aanloop naar het Griekse Pasen) werd niet alleen de datum voor de nieuwe parlementsverkiezingen aangekondigd, maar werd ook een ex-minister aangehouden en in de cel gezet, op verdenking van illegaal verkregen fondsen en witwassen van geld.

zondag 22 april 2012 12:05
Spread the love

Onze Akis

Het gaat om ex-minister Akis Tsochadzopoulos, ‘onze Akis’, zoals vele Grieken hem noemen. Tsochadzopoulos is een oude vos in de Griekse politiek: hij stond mee aan de wieg van de PASOK-partij. Hij werd als slippendrager van de stichter van die partij, Andreas Papandreou, beschouwd. De Grieken maakten er destijds grapjes over: “Hoe laat is het, Akis?” “Zo laat als u zegt dat het is, meneer de voorzitter.”

Akis was de man met de rolkraag, flamboyant, met een charme die het erg goed deed bij de vrouwen. Hij was een man van het volk, niet iemand die uit een geprivilegieerd milieu kwam, en de politiek was in gestapt zonder een drachme in zijn portefeuille. Met mensen als Tsochadzopoulos zou het eindelijk anders worden in Griekenland. Hij had een opleiding gevolgd aan de Technische Universiteit van München en was getrouwd met een Duitse.

Binnen PASOK klimt Tsochadzopoulos snel in de hiërarchie. In 1996, na de dood van stichter Andreas Papandreou, stelt hij zich kandidaat om de nieuwe voorzitter te worden van de partij, maar hij verliest de verkiezing nipt van Kostas Simitis, de man die Griekenland nadien als premier de eurozone zal inloodsen. Onder het bewind van Simitis houdt Tsochadzopoulos de belangrijke portefeuille van Defensie. Hij wordt een graag geziene klant in Duitsland en Frankrijk want hij koopt dapper heel wat nieuw materieel. Binnen Griekenland was hij onaantastbaar: “een socialist in hart en nieren”, zei men, en iemand die in de naam van de politieke strijd en de beweging van het volk wel eens iets deed wat minder ethisch was, maar daar wel steeds mee weg kwam.

Hubris

Hoe geraakt zo iemand dan in de cel? Tsochadzopoulos heeft zich schuldig gemaakt aan iets wat de oude Grieken al kenden: hubris. In 2004 huwt hij zijn tweede vrouw: een knappe jonge Griekse die op het ministerie van Defensie werkte en op wie Tsochadzopoulos, die toen al de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, zijn oog had laten vallen.

Op 11 juli van dat jaar doet Akis de wenkbrauwen van de Grieken fronsen. Hij houdt een luxueus huwelijksfeest in het vermaarde George V hotel in Parijs. De man die met de rolkraag de politiek was ingestapt, de socialist, stond naast zijn kersverse bruid te stralen alsof hij een rijke reder was.

En Akis stopt daar niet. In 2007 koopt hij een immens grote neoclassisistische woning in de Dionysos Aeropagitou straat. Dat is de verkeersvrij gemaakte straat die onder de Akropolis loopt en waar de prijs van het onroerend goed duizelingwekkend hoog is. Tsochadzopoulos kon nog wel excuses verzinnen dat zijn huwelijk niet zo duur was als iedereen dacht, maar een pand op Dionysos Aeropagitou, dat kun je niet zo maar rechtvaardigen. Volgens de ex-minister was alles wettelijk verlopen: de woning is geregistreerd als het hoofdkantoor van twee offshore bedrijven.

Sindsdien is de bal aan het rollen gegaan. Tsochadzopoulos werd door Georgos Papandreou uit de PASOK-partij gezet, en de financiële politie startte een onderzoek. Daaruit bleek dat Tsochadzopoulos als minister van Defensie flink wat smeergeld had gekregen voor de aankoop van het Russische TOR-M1 rakettensysteem en van 4 Duitse onderzeeërs. Die onderzeeërs zouden overigens niet helemaal recht liggen in het water en dat is een reden waarom Griekenland ze nog niet heeft betaald: de kwestie staat nog steeds open. Het smeergeld loopt in de miljoenen euro’s.

Over witwassen en offshore bedrijven

Om het geld wit te wassen, had Tsochadzopoulos een heel netwerk opgezet van vertrouwelingen. Zijn neef en zijn boekhouder, alsook een zakenman, werkten via verschillende offshore bedrijven (Nobilis International Ltd, Torcasso Investements Ltd en Blue Bell SA, die overigens nergens op het web terug te vinden zijn) en kochten en verkochten onroerend goed in Athene.

Klant bij sommige van deze transacties: het Vatopedi-klooster, waar de monniken blijkbaar hun leven niet aan God maar wel aan de Mammon van het onroerend goed hebben gewijd. De abt van dat klooster, die verdachte is in een ander schandaal met onroerend goed, is een paar weken geleden overigens vrijgelaten op een borgtocht van 300.000 euro (die hij zo maar op tafel kon leggen) en in dezelfde vrijgekomen cel in de gevangenis van Korydallos zit Akis Tsochadzopoulos nu te brommen.

Ondertussen blijkt dat de familie Tsochadzopoulos (zijn tweede vrouw en zijn dochter) grote huizen hebben in de duurste wijken van Athene, en dat zijn vrouw, Vicky Stamati, een aanzienlijk bedrag op een UBS-bankrekening in Zwitserland heeft staan. De voormalige ambtenaar heeft duidelijk niet slecht geboerd. In de huizen van de familie zouden goudstaven en wapens zijn gevonden. Een schatting van het fortuin van de familie op de Griekse televisie een paar dagen geleden (steeds met een korrel zout te nemen), legt het vermogen van de familie op 500 miljoen euro. De dochter en de vrouw van Tsochadzopoulos mogen zich deze week voor de rechter daarvoor komen verantwoorden.

Politiek manoeuvre

Dat de ex-minister is gearresteerd in de week dat de datum van de parlementsverkiezingen wordt aangekondigd, is geen toeval. De PASOK-partij probeert zich zo veel mogelijk van Tsochadzopoulos te distantiëren want huidig voorzitter Venizelos is ook nog minister van Defensie geweest en heeft altijd zeer goede contacten gehad met Tsochadzopoulos. Bovendien moet PASOK nu proberen de Grieken te overtuigen dat zij de partij is die de corruptie kan aanpakken. De arrestatie is dus een duidelijk onderdeel van een verkiezingscampagne.

Overtuigen doet de partij niet. Voorzitter Venizelos is het brein achter een wet die de politici buiten vervolging stelt voor mogelijke misdaden die ze hebben gepleegd tijdens hun ambtstermijn. Er zijn nog 2 PASOK-leden die hebben toegegeven dat ze smeergeld hebben ontvangen van het bedrijf Siemens voor een aantal lucratieve overheidscontracten, maar het geld is toevallig nooit gevonden, waardoor niets kan worden aangetoond en waardoor de PASOK-leden nooit zijn veroordeeld. De zaak Tsochadzopoulos is anders: de man is uit de partij gezet, en is geen politicus meer, waardoor hij makkelijker kan worden vervolgd.

Of deze arrestatie PASOK stemmen gaat opleveren in de verkiezingen van 6 mei, is niet zeker. In de laatste opiniepeilingen van 20 april, krijgt de partij in het beste geval nog 14 procent van de stemmen (dat is 30 procent minder dan in 2009). Met een dergelijk aantal is het zeer twijfelachtig of de partij zelfs in een regering zal komen te zitten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!