Politiegeweld tegen Palestina-reizigers: ‘technische storing’ van camera ministerie Buitenlandse Zaken

zaterdag 21 april 2012 08:44
Spread the love

Op maandag 16 april nam ik deel aan een bijeenkomst aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met een 60-tal betogers wilden we een uitleg van minister Reynders waarom we zondag 15 april niet naar Palestina mochten vertrekken en hoe Israël aan een blacklist van Belgische burgers geraakt was.

Het ministerie wilde ons niet te woord staan wat we onaanvaardbaar vonden. Na ongeveer een halfuur slogans roepen vanop de stoep aan de overkant, besloten we het gebouw binnen te gaan. Daar kwam de politie tussen. Politie-agenten in gevechtsuitrusting kwamen uit hun voertuigen. Dit is het eerste ingrijpen: http://www.youtube.com/watch?v=U7MubCevcZM&feature=relmfu

Ik werd als eerste uit de groep getrokken, op de grond gegooid en gestampt. Eenmaal geboeid met snelbinders, werd ik op de buik op de grond gelegd wat uit het zicht achter een muur, links van de ingang. Omdat het been van de politieagent op mijn hoofd pijn deed, schreewde ik dat de agent moest lossen. Dit deed hij echter niet en plots werd mijn hoofd tweemaal hard tegen de grond geslagen, terwijl ik al geboeid op de grond lag! Gevolg: een open wonde en een bloeduitstorting uit de kaak.

Ik bleef schreeuwen van woede, pijn en angst. Toch verplaatste men me net als andere arrestanten naar de hoek linksvoor de ingang en bleef ik gehandboeid. Ik riep om hulp en vrienden drongen erop aan dat een ambulance me zou weghalen. Dit wilde ik ook, maar de politieagent die me vasthield, zei me dat ik moest blijven.

Hij zette ook druk op de verpleger van de ambulance om me niet mee te nemen. Uiteindelijk geraakte ik toch in de ambulance. Ik werd naar het ziekenhuis Sint-Pieter gevoerd. Maar daar aangekomen, was de politie ook meegekomen. Omdat ik absoluut niet langer met de agenten wilden blijven, vertrok ik uit het ziekenhuis en liet me door mijn huisarts onderzoeken.

Een camera van het ministerie was gericht op de geweldscène. Dit is echter het antwoord van minister Reynders op de vraag om de beelden vrij te geven:

“Geachte Heer Michiels,

De dienst veiligheid van de FOD Buitenlandse Zaken laat mij weten dat door een technische storing de bewuste camera die dag geen beelden heeft opgenomen.

Het spijt mij dan ook U geen inzage te kunnen geven.

Met vriendelijke groet,

Voor de Minister van Buitenlandse Zaken

Jef Bockaert
Adviseur”

Toevoeging op zaterdag 21 april:

Gisteren werd ingebroken in de woning van een coördinatrice van de reis ‘Welkom in Palestina’. Toen ze omstreeks 1 uur ‘s nachts thuis kwam, waren 2 computers verdwenen. Het kan toeval zijn, maar er gebeuren de voorbije dagen wel meer toevalligheden.

Meer over de solidariteitsreis ‘Welkom in Palestina’: http://www.rtbf.be/video/v_bienvenue-en-palestine?id=1720632

take down
the paywall
steun ons nu!