Grenshek tussen Mexico en Verenigde Staten
Nieuws, Wereld, Politiek, Verenigde Staten, Mexico, Migratie -

“Nog meer bewaking Mexicaanse grens zinloos”

Nog meer maatregelen om de grens met Mexico dicht te houden, zoals sommige Republikeinse politici bepleiten, zijn ineffectief en zelfs gevaarlijk. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van twee onderzoeksorganisaties.

vrijdag 20 april 2012 17:38
Spread the love

De grens is de afgelopen jaren al zo zwaar gemilitariseerd dat extra geld, materiaal en mankracht geen effect meer zullen hebben, zegt het rapport van het Washington Kantoor voor Latijns-Amerika (WOLA), een mensenrechtenorganisatie, en het College van de Noordelijke Grens (Colef), een Mexicaanse onderzoeksorganisatie.

Elektrisch hek

Nog meer bewaking is een favoriet actiepunt van Republikeinse presidentskandidaten (uitgezonderd Ron Paul). Herman Cain, de lieveling van de Tea Party die intussen uit de race is gestapt, stelde zelfs voor het hele grenshek onder stroom te zetten.

Volgens het rapport kan het geld beter worden gestoken in de immigratiedienst, de Office of Field Operations, die kampt met onderbezetting en hoge werkdruk. Niet alleen zijn de bedreigingen van de huidige grenssituatie voor de Verenigde Staten zwaar overtrokken, ook wordt de humanitaire prijs hoger en hoger.

Twintig jaar geleden werkten er vierduizend mensen bij de grensbewaking, dat zijn er nu 18.000, nog uitgezonderd de duizenden aan personeel van allerlei federale bureaus die zich richten op drugs, invoer en recherche, maar geen gezamenlijke aanpak lijken te hebben. Zelfs het Pentagon stuurt steeds meer troepen om de bewaking te versterken, inlichtingen te verzamelen en onbemande verkenningsvluchten uit te voeren. Daar komen ook nog honderden reservisten van de Nationale Garde uit verschillende staten bij.

Zij moeten de bedreigingen indammen die vierledig zouden zijn: illegale immigratie, drugssmokkel, geweld en terrorisme. “Drie daarvan zijn nooit werkelijkheid geworden of zijn ingedamd”, zegt Adam Isacson, een van de hoofdauteurs. Alleen drugsvangsten zijn significant toegenomen, zegt hij, maar de eerste terrorist moet nog worden gesignaleerd.

Illegale immigratie

Ook de illegale immigratie is enorm afgenomen, vorig jaar nog maar 20 per grenswacht, tegen 327 in 1993. Dat is maar ten dele het gevolg van de zware bewaking, zegt het rapport. De belangrijkste factor is de financiële crisis en de werkloosheid in de VS.

Een derde oorzaak is bovendien het toegenomen risico om aan de Mexicaanse kant in handen te vallen van criminele organisaties. Zo’n 20.000 migranten, vooral uit Centraal-Amerika, worden jaarlijks ontvoerd, zegt Maureen Meyer, medeauteur, en vele anderen worden het slachtoffer van afpersing of geweld, soms met medewerking van Mexicaanse functionarissen. Steeds meer mensen besluiten daarom om niet naar de VS te gaan.

De angst dat het drugsgeweld vanuit Mexico over de grens zou vloeien, is evenmin bewaarheid. El Paso, de Amerikaanse buurstad van het door geweld geplaagde Ciudad Juárez over de grens, heeft van de grote Amerikaanse steden de minste moorden per hoofd. El Paso is wel niet gemiddeld, maar er is een “algemene consensus in de grensgemeenschappen” dat het geweld niet de grens overkomt, aldus het rapport. “Dat komt doordat de drugshandelaren dat liever hebben”, zegt Isacson. “Ze willen niet uitlokken dat de grens wordt gesloten”.

De zware bewaking heeft de situatie verslechterd van mensen die de oversteek wel wagen. De tocht wordt duurder, omdat de drugsgroepen de smokkelroutes beheersen, en gevaarlijker omdat mensen steeds meer onherbergzaam terrein kiezen. “Zelfs nu het aantal migranten afneemt, blijft het aantal menselijke resten dat wordt gevonden in de Arizonawoestijn en elders schokkend hoog”, aldus het rapport. Er werden vorig jaar resten van 183 lichamen gevonden – tegen 253 in 2010 – en dat is per gearresteerde migrant hoger dan ooit.

take down
the paywall
steun ons nu!