Bram Stokers neoliberalisme
Griekenland, Portugal, Imf, Ierland, Neoliberalisme, Goldman Sachs, Dracula, Bram Stoker, Rolling Stone, Vampier -

Neoliberale Dracula’s

vrijdag 20 april 2012 23:07
Spread the love

Honderd jaar geleden, op 20 april 2012, overleed Bram Stoker. Denken we aan Stoker, dan denken we nog hoofdzakelijk aan zijn Dracula (1897) en vampiers in het algemeen. Maar niet alleen Stokers oeuvre doet ons denken aan vampiers. Er zijn namelijk ook andere manieren om bij mensen het beeld van deze bloedzuigers op te roepen: het neoliberale beleid dat zowat heel Europa in zijn macht heeft.

Bram Stokers Gothic novel uit 1897 over graaf Dracula heeft met andere woorden moderne navolging gekregen. De financiële crisis van 2008 was de aanleiding voor een rist harde (“maar noodzakelijke”) neoliberale beleidskeuzes en gebeten door besparingsdrift hebben politici en andere beleidsmakers in de Europese Unie zich ongeziene bezuinigingen op de hals gehaald. “Tot ‘t merg wordt d’arme uitgezogen”: het zijn dus vooral de vele miljoenen mensen die afhankelijk zijn van loondienst, subsidies of een uitkering die dat voelen.

Vampiers nemen vele vormen aan maar zijn in essentie mythische wezens die zich voeden met de levensbron van andere wezens. Vaak gaat het om bloed, maar bij neoliberale vampiers gaat het om publieke middelen. Ze zuigen sociale voorzieningen, arbeids- en loonvoorwaarden leeg, en ontnemen voor veel mensen zodanig het perspectief op een toekomst dat ze de neiging hebben tot zelfdoding. Net als echte vampiers willen neoliberalen niet tegen het licht gehouden worden. Ze ontkennen bovendien elke gelijkenis als kritische media hen een spiegel voorhouden door over de concrete gevolgen van hun beleid te berichten.

Het wordt erger. Landen zoals Griekenland, Ierland en Portugal – maar bij uitbreiding ook de rest van Europa – zijn in de greep van meer dan één vampier. Het zijn hele hordes vampiers die zich verenigd hebben als speculanten, het IMF, de Europese Commissie, en zowat elke gevestigde partij die je maar kunt indenken. Politici die toch uit hun lange slaap ontwaken en nog niet gebeten zijn door het neoliberalisme, die hebben het moeilijk de vampiers te doden. Eenmaal de dageraad lonkt met zijn rijkentaksen en looneisen kruipen de bloedzuiger terug in hun kist.

Grote ondernemingen die nauwelijks belastingen betalen, klagen wel eens dat ze zich bij de minste beleidsmaatregel omdraaien in hun graf. Weet dat zoiets hun normale doen is want ze slapen nu eenmaal in een graf, en wie verlegt zich af en toe niet in zijn slaap? Het wordt pas gevaarlijk als ze bij nacht uit hun kisten komen. Deregulering heeft het slot open gelaten. Neem nu het investeringsbanken als Goldman Sachs. Hoeveel wandelende lijken heeft die investeringsbank niet op zijn geweten? They come and go as they please…

De bank wier mannetjes belangrijke politieke posten bekleden in een aantal Europese landen schrikt er al jaren niet voor terug zijn slachtoffers danig leeg te zuigen dat van levensvatbaarheid nog weinig sprake is. Al in 2010 omschreef Rolling Stone Goldman Sachs als: “a great vampire squid wrapped around the face of humanity, relentlessly jamming its blood funnel into anything that smells like money”.

Wat staat het slachtoffer te doen? Wacht niet angstig op de dageraad – er is een uitweg. Stokers Dracula stierf door een messteek in het hart. In het hart, dat wil zeggen: daar waar het pijn doet. Raak ze daar waar het pijn doet.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!