Een werkgroep voor toekomstige ingenieurs in het Pavilhão de Engenharia Civil van het IST in Lissabon (foto: Carlos Fonseca, IST)
Nieuws, Europa, Economie, België, Angola, Arbeidsmarkt, Portugal, Werkgelegenheid, Werkloosheid, VDAB, Brazilië, Besparingsplannen, Concurrentie, KU Leuven, Economische recessie, Pedro Passos Coelho, Watmet, Ingenieurs, European Employment Services (EURES), Instituto Superior de Engenharia de Lisboa (ISEL), Ludo Froyen, Gert De Buck, Instituto Superior Técnico (IST), Instituto de Emprego e Formação Profissional -

“België zoekt 3.000 Portugese ingenieurs”, melden kranten in Lissabon

Door de krimpende economie en stijgende werkloosheid in Portugal als gevolg van het drastische besparingsplan van de regering-Passos Coelho zoeken steeds meer hoogopgeleide Portugezen hun heil in het buitenland. Brazilië en Angola scoren hoog wegens de taalverwantschap en de enorme groeikansen, maar ook België ligt goed in de markt. De VDAB gaat er zelfs actief op zoek naar geschikte kandidaten.

vrijdag 20 april 2012 18:55
Spread the love

In navolging van Duitsland, dat al een tijdje actief rekruteert in Portugal, is ook de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) begonnen met het aanbieden van achtduizend banen voor hooggeschoolde Portugezen op het vlak van wetenschap en technologie.

Het basisnettoloon dat door het agentschap wordt aangekondigd om jonge Portugezen te overtuigen voor België te kiezen, ligt rond de 2.000 euro per maand, aangevuld met extra voordelen, zoals een mobiele telefoon, een bedrijfswagen en een computer. Arbeidsvoorwaarden die ver boven het gemiddelde liggen voor hoogopgeleide starters in Portugal.

Bovendien, zegt de VDAB, biedt die carrière de kans om snel door te groeien naar hogere lonen en allerlei extra legale voordelen. Brussel krijgt een bijzonder positief imago toegemeten als veelzijdige, veilige en multiculturele Europese hoofdstad waarin iedereen toch zichzelf kan blijven.

Ingenieurs nog moeilijk te vinden in België

Gert De Buck, als adviseur European Employment Services (EURES) verantwoordelijk voor internationale werving en selectie bij de VDAB, verklaarde in een interview van 18 april 2012 met de gerenommeerde Portugese zakenkrant Diário Económico dat 3.000 banen in België bestemd zijn voor Portugese ingenieurs, omdat die functies momenteel nog moeilijk kunnen worden ingevuld en het opleidingsniveau in Portugal van hoge kwaliteit is. Bovendien zijn er nog meer hightechjobs beschikbaar, in totaal 8.000 banen.

De VDAB en Belgische bedrijven zullen ook actief aanwezig zijn op een grote gespecialiseerde jobbeurs (Feira de Emprego) die op 10 en 11 mei wordt georganiseerd in het Instituto Superior de Engenharia de Lisboa (ISEL), de prestigieuze ingenieursschool van het polytechnisch instituut van Lissabon, door het overheidsagentschap Instituto de Emprego e Formação Profissional, de tegenhanger van onze VDAB.

Groot overschot op arbeidsmarkt in Portugal, Spanje en Griekenland

Aan dit evenement zullen ook bedrijven uit Noorwegen, Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk deelnemen. Allemaal op zoek naar ingenieurs die in eigen land niet meer te vinden zijn.

Volgens de VDAB is de tendens van delokalisatie van bedrijven grotendeels voorbij en komt er nu op aan om Belgische bedrijven de mogelijkheid te bieden goed opgeleid personeel te vinden in die landen waar er een groot overschot is op de arbeidsmarkt, zoals momenteel het geval is in Portugal, Spanje en Griekenland. Voor ingenieurs geldt dat de werktaal overal ter wereld Engels is en de nationaliteit er totaal niet meer toe doet.

Nationaliteit van geen belang, Engels is overal de werktaal

“In de afdelingen ‘onderzoek en ontwikkeling’ (R&D) van alle belangrijke bedrijven is Engels de gemeenschappelijke werktaal”, zegt prof. ir. Ludo Froyen, decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven in de Portugese krant. “Bij UMICOR, met een R&D-afdeling van meer dan 300 ingenieurs van de meest diverse nationaliteiten, spreekt iedereen Engels en alle rapporten worden in het Engels geschreven. De nationaliteit van een werknemer is in een dergelijke context van geen belang, alleen de kwaliteit telt”, voegt Froyen eraan toe.

“Een Belgisch bedrijf moest onlangs naar China uitwijken omdat het niet genoeg gespecialiseerde ingenieurs vond in eigen land”, verklaart Froyen voorts in Diário Económico. Ook de Duitse economie kampt met een tekort aan ingenieurs. Het wordt hoe langer hoe meer een Europese concurrentieslag tussen de landen om de beste kandidaten aan te trekken.

KU Leuven wil 30 procent méér buitenlandse studenten

De KU Leuven wil ook het aantal buitenlandse ingenieursstudenten met 30 procent zien toenemen. “Portugese studenten van het Instituto Superior Técnico (IST) van Lissabon worden uitgenodigd om de 2de cyclus in Leuven te volgen. Nu al is een kwart van de studenten van buitenlandse origine, maar het mogen er graag nog heel wat meer zijn. Het collegegeld bedraagt slechts 600 euro per jaar, een stuk minder dan ze in Portugal betalen”, zegt Froyen in de krant.

“De meeste van onze studenten krijgen al interessante banen aangeboden nog voor ze hun studie helemaal hebben voltooid.”

Het is de eerste keer dat de VDAB dit soort gerichte rekrutering in Portugal doet. “Waarschijnlijk zal dit worden herhaald, want er zijn nog meer dan 30 procent meer ingenieurs nodig in het Belgische bedrijfsleven dan nu al het geval is”, zegt Gert De Buck van de VDAB.

Vaak is de moeilijkheid voor net afgestudeerden te weten te komen waar de beschikbare plaatsen in het buitenland te vinden zijn. Naast het Europese agentschap Eures, is ook de portaalsite van de Association of European Students of Technology (Best) een bron van informatie.

Portugese ingenieurs op internationale markten

De hoogtechnologische sector blijft ook in Portugal zelf vele mogelijkheden bieden, maar toch zijn de gevolgen van de economische crisis goed voelbaar. “Er zijn gevallen bekend van verborgen werkloosheid en relatief lage lonen in vergelijking met het buitenland. Dit als gevolg van de ineenstorting van de bouwactiviteiten door het wegvallen van vele overheidsopdrachten”, merkt Pedro Lourtie, hoogleraar aan het IST in Lissabon.

Hij is er onder andere verantwoordelijk voor het project ‘Atrair estudantes para ciência, tecnologia e engenharia’, dat jongeren wil warm maken voor banen in wetenschap, technologie en engineering.

Dit is een Europees project, opgestart door acht van de beste Europese ingenieursscholen om meer studenten aan te trekken. Een diploma in deze sectoren is nog altijd de beste garantie voor een internationale carrière. “En als er tijdelijk geen werkgelegenheid is in Portugal, zijn er altijd kansen genoeg in het buitenland”, besluit Lourtie.

take down
the paywall
steun ons nu!