Verslag, Nieuws, Politiek, België, Gezondheidszorg -

Amerikaanse gezondheidszorg kost burgers minder dan Belgische, aldus Itinera. Klopt dat?

De Belgische patiënt betaalt 20 procent van de zorgkosten uit eigen zak. Daarmee doet ons land het slechter dan de VS. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de denktank Itinera Institute. Ons land doet het dus volgens Itinera slechter dan het land dat in alle ranglijsten over gezondheidszorg onderaan bengelt. Kloppen de cijfers van Itinera?

vrijdag 20 april 2012 16:47
Spread the love

De nieuwe studie van Itinera haalde donderdagmorgen de voorpagina van Metro. “Belg betaalt een vijfde van zorgkosten uit eigen zak”. Itinera haalt dat cijfer bij Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars en de Oeso. In het persbericht van Itinera staat dat het aandeel in de VS 12,3 procent bedraagt.

De oorsprong van het cijfer van de VS is niet duidelijk. Het Amerikaanse departement van gezondheidszorg beweert in haar meest recente rapport dat de Amerikanen 14,2 procent van de zorgkosten uit eigen zak betalen.

“Het deel dat de patiënt zelf moet betalen ligt vrij hoog in België, maar het cijfer moet wel gerelativeerd worden. De Oeso telt bijvoorbeeld ook alle parafarmacie mee: vitamines of tandpasta die je in de apotheek kan kopen”, zegt Michiel Callens, arts en departementsdirecteur onderzoek en ontwikkeling bij de CM.

Op het eerste zicht doet de VS het dus beter dan België. Maar die cijfers zeggen weinig over de werkelijke situatie. Als het over gezondheidszorg in de VS gaat, moet je er altijd bij zeggen dat de Verenigde Staten 17,3 procent van hun nationaal inkomen aan gezondheidszorg besteden. Geen enkel geïndustrialiseerd land doet het slechter. België doet het met 10 procent een stuk goedkoper.

In 2007 besteedde elke Amerikaan gemiddeld 7439 dollar aan gezondheidszorg. In België is dat een pak minder. In reëel betaald geld uitgedrukt moeten Amerikaanse patiënten dus veel meer ophoesten dan Belgische patiënten.

Gezondheidszorg in de VS

Dat blijkt ook uit andere cijfers. Zo zouden bijna de helft van alle persoonlijke faillissementen te maken hebben met medische schulden.

Volgens de Amerikaanse overheid besteden arme gezinnen tot 60 procent van hun inkomen aan gezondheidszorg. Zelfs bij de gezinnen met een middeninkomen is dat nog altijd 21 procent. De kost van de verzekeringen zit daar dan nog niet bij.

Nog een cijfer dat altijd moet vermeld worden als het over de gezondheidszorg in de VS gaat, is dat 50 miljoen Amerikanen helemaal niet verzekerd zijn. Zij moeten dus in principe alles uit eigen zak betalen, wat er op neer komt dat zij verzaken aan medische zorgen.

Op 27 juni stelt Itinera een vervolgrapport voor met concrete aanbevelingen om de zorg in België te hervormen. Onderzoeker Piet Calcoen die de analyse maakte in opdracht van Itinera lichtte op een studiedag van de denktank al een tip van de sluier op. Calcoen vergelijkt ons land met Frankrijk waar de bijkomende privéverzekeringen al goed zijn voor bijna 15 procent van de totale zorgkosten.

Kosten besparen

Bij de ziekenfondsen zijn ze niet echt te vinden voor die weg. “Bij private verzekeraars liggen de administratiekosten rond de 20 procent, bij de verplichte verzekering is dat 5 procent. Dat komt onder meer doordat privéverzekeraars winst moeten maken en veel uitgeven aan reclame”, zegt Michiel Callens.

“Bovendien bestaat bij privéverzekeraars veel meer het gevaar op overconsumptie. Ziekenhuizen maximaliseren hun factuur als ze zien dat er een privéverzekering is”, zegt Callens.

Volgens Michiel Callens van de CM zijn er nog veel mogelijkheden op vlak van kostenefficiëntie. In België maken de goedkopere generische geneesmiddelen 12 procent uit, in Duitsland 60 procent. Sommige ziekenhuizen rekenen 100 procent aan, andere 300 of zelfs 400 procent aan. Daar zitten dus nog heel wat besparingsmogelijkheden”, aldus Callens.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!