Een twintigtal kinderen van Linkeroever brengt elke zondag in de Weekendschool door. (foto: Elisabeth Verwaest)
Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Gelijke kansen, Onderwijs, Antwerpen, Linkeroever, Interculturaliseren, Weekendschool -

Linkeroever ontvangt eerste Weekendschool

ANTWERPEN - Sinds maart gaat een twintigtal enthousiaste kinderen elke zondag naar de Weekendschool op Linkeroever. Daar maken ze op een ontspannen manier kennis met verschillende vakgebieden. Van mode tot ruimtevaart, de kinderen willen alles weten.

donderdag 19 april 2012 11:00
Spread the love

Elke zondag verzamelen de kinderen om 10.30 uur in het dakappartement van het Chicagoblok op Linkeroever. Vier uur lang worden ze ondergedompeld in een specifiek onderwerp. Dat domein wordt gedurende verschillende weken behandeld zodat alle facetten aan de bod kunnen komen.

De weekendschool maakt deel uit van het project ‘Talenten van Antwerpse minderheden doen groeien’. In het kader daarvan werd eerder deze week ook de aftrap gegeven van het project ’100 jongeren maken het’, gericht op allochtone jongeren uit het secundaire onderwijs. De stad Antwerpen lijkt dit jaar stevig op de jeugd in te zetten.

Aftrap op Linkeroever

Linkeroever is de eerste locatie van het project, maar andere plaatsen moeten in de toekomst volgen. Op basis van de kansarmoedecijfers werd een aantal Antwerpse wijken uitgefilterd. Het zijn buurten waar een weekendschool een toegevoegde waarde kan bieden. In het najaar van 2012 staat de start van een tweede school in de wijk Stuivenberg gepland.

Gelijke kansen bevorderen

De deelnemende kinderen zijn tussen 9 en 12 jaar oud. Ze komen uit scholen met een hoog percentage GOK-leerlingen; kinderen waarop het gelijkeonderwijskansendecreet van toepassing is. Elke Deforce van het Antwerpse bureau voor diversiteitsmanagement beaamt dat deze kinderen een extra stimulans verdienen.

“Met de Weekendschool willen we onontgonnen talent bovenhalen. Deze kinderen beschikken niet over de middelen die andere leerlingen hebben. De Weekendschool kan die kloof voor een stuk verkleinen.” Voor de deelnemers is het project volledig gratis. De fondsen voor de Weekendschool komen uit het Minderhedendecreet.

Geselecteerde kinderen mogen zelf beslissen of ze aan de weekendschool deelnemen. Nadien werd het project aan de ouders voorgelegd. Die waren meestal erg enthousiast volgens Deforce. “Het merendeel van de ouders was meteen voor het idee te vinden omdat ze de mogelijkheden voor hun kinderen zagen.”

Ook worden de ouders tijdens het verdere verloop van het project niet vergeten. “We zullen ze uitnodigen op bepaalde slotmomenten en verder blijven informeren. Zo kunnen ze hun kinderen op de voet volgen”, zegt Deforce.

School met pit

De naam Weekendschool lijkt misplaatst, een echte school is het immers niet. De bedoeling is vooral kinderen te motiveren. Door een speelse aanpak te hanteren en inspirerende vakmensen uit te nodigen, moet het vooral leuk blijven.

Vanuit diverse vakgebieden komen professionals hun business voorstellen. Ook gaan de jongeren zelf op pad. Zo trokken ze voor hun instap in de journalistiek naar de studio’s van de Antwerpse regionale televisie.

Alles wordt in het werk gesteld om kinderen in contact te brengen met beroepen waar ze in hun eigen leefwereld misschien niet snel in contact mee zouden komen.

Het traject van de Weekendschool bedraagt 2,5 jaar. De lessen vinden plaats elke zondag van 10.30 tot 14.30 uur in het dakappartement aan de Ernest Claesstraat 16, 2050 Antwerpen.

© 2012 – StampMedia

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!