Verslag, Nieuws, België -

Geen pseudo-wetenschappelijke malloot groot genoeg voor Skeptische Put

Geen enkele pseudowetenschappelijke minkukel stak boven het maaiveld der malloten uit, aldus SKEPP (de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale). En dus werd de Skeptische Put dit jaar niet uitgereikt. De Zesde Vijs ging naar de wetenschapsredactie van De Standaard, wegens hun “kritische zin, gekoppeld aan een goede dossierkennis”.

donderdag 19 april 2012 12:53
Spread the love

In de Sint-Pietersabdij van Gent werden woensdagavond de jaarlijkse prijzen van SKEPP uitgereikt. De Zesde Vijs die elk jaar gaat naar een of meerdere personen die zich lieten opvallen door een kritische houding tegenover de pseudowetenschappen, was voor de tweekoppige wetenschapsredactie van De Standaard.

Steven Stroeykens en Hilde Van den Eynde krijgen de prijs omdat ze met slechts twee krachten een volwaardige wetenschapsverslaggeving weten te brengen, aldus de jury in de laudatio. “Het is dan ook niet meer dan normaal dat we in deze wetenschapsrubriek regelmatig zeer kritische stukken over pseudowetenschap lezen, teksten die evengoed in het tijdschrift van SKEPP hadden kunnen en mogen staan.”

SKEPP en De Standaard kunnen het goed met elkaar vinden, maar toch huldigt Skepp geen slaafse volgelingen, klinkt het. “Deze laureaten zijn lieden die af en toe een kritische noot over ons laten weerklinken. In zijn column waarschuwde Steven Stroeykens er ons bijvoorbeeld voor om geen beweringen te verwerpen met als argument dat ze fysisch onmogelijk zouden zijn. Daarmee maant hij sceptici aan tot voorzichtigheid. Het is boeiend om kritiek van dat niveau te lezen. We zijn in SKEPP wel wat erger gewend.”

De Skeptische Put bleef dit jaar in de kast. SKEPP: “Blijkbaar lieten mensen van enige invloed en faam zich dit jaar niet op klinkklare onzin betrappen. Ons sceptische schrikbewind begint zowaar zijn vruchten begint af te werpen! Niemand durft de toorn van de prijzencommissie, deze grootinquisiteurs van de rede, te tarten! Geen van de gedoodverfde kandidaten stak boven het maaiveld der malloten uit, en geen van hen verdient verdere aandacht.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!