Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Mensenrechten, Vrijheid van meningsuiting, Azerbeidzjan, Eurosong, PEN Vlaanderen, Mirze Sakit -

Bevolking Azerbeidzjan kreunt onder Eurosong

Van 22 tot 26 mei vindt in Azerbeidzjan het Eurovisiesongfestival plaats. Het regime van president Ilham Aliyev neemt het echter niet zo nauw met de mensenrechten. Inwoners van de hoofdstad Bakoe worden illegaal onteigend, de oppositie wordt gemuilkorfd en journalisten worden vervolgd.

donderdag 19 april 2012 18:07
Spread the love

Een van de voorbereidingen voor het festival is de bouw van de Baku Crystal Hall, waar het Eurovisiesongfestival plaatsvindt. Deze zaal werd gebouwd op een landtong in Bayil, een wijk in het zuiden van de hoofdstad Bakoe. De hele wijk moest voor die bouw ontruimd worden. Met indrukwekkend machtsvertoon dwong de overheid de lokale inwoners toen om hun huizen te verkopen.

Veel eigenaars verklaarden dat de afkoopsom die ze voor hun eigendom kregen ver onder de marktwaarde lag. Veel van de onteigende huiseigenaars zijn bij familie ingetrokken of wonen nu in veel kleinere huizen en appartementen ver buiten de stad, omdat dat het enige is wat ze met de compensatiesom konden betalen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de overheid deze illegale onteigeningspolitiek toepast. Bij de oprichting van het National Flag Square in 2007 vond er een soortgelijke intimidatie plaats.

Maar de grootste wantoestanden vonden plaats in een ander deel van Bakoe. Huiseigenaars van de wijk Basin werden gewoon uit hun huis of appartement gezet toen ze weigerden te verkopen. Die wijk ligt in het centrum van Bakoe, waar de overheid winkelcentra en appartementen uit de grond wil stampen en een winterboulevard wil aanleggen.

Tientallen politieke gevangenen

Het Azerbeidzjaanse regime wordt fel bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch. De Azerbeidzjaanse gevangenissen tellen meer dan zeventig politieke gevangenen. Het merendeel van hen is vorig jaar gearresteerd tijdens een betoging in Bakoe op 2 april.

Het gaat om leden van oppositiepartijen Musavat en de Azerbaijan Popular Front Party (APFP). Onder hen bevinden zich onder anderen partijfunctionarissen als Arif Hajili en Tural Abbasli, Avaz Zeynalli, de hoofdredacteur van de voormalige oppositiekrant Khural en Bakhtiyar Hajiyev, Harvard-alumnus, activist en blogger.

Symbool van protest

Mirze Sakit, vrij vertaald ‘rustige schrijver’, is het pseudoniem van een satirische poëet uit Azerbeidzjan die intussen uitgegroeid is tot een symbool van protest tegen het huidige regime. Sakit werkte als journalist voor de oppositiekrant Azadlig (vrijheid).

Op 23 juni 2006 werd hij opgepakt voor vermeend drugsbezit. Hij werd veroordeeld en zat drie jaar onschuldig vast in Gevangenis 14, de strengste gevangenis van Azerbeidzjan. Zijn dossier wordt momenteel behandeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Na zijn vrijlating vond Sakit geen werk. Azadlig wilde hem niet meer aanwerven uit vrees voor represailles door de overheid en uitgeverijen willen zijn kritische boeken niet publiceren. Zonder bron van inkomsten kon Sakit niet meer voorzien in het onderhoud van zijn vrouw en vijf kinderen.

PEN Vlaanderen

Momenteel wonen Sakit en zijn zoon op het Antwerpse Zuid. Ze konden op uitnodiging van PEN Vlaanderen naar België komen en zijn ingetrokken in de Schrijversflat.

Pen Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van PEN international, een wereldwijde auteursvereniging die ijvert voor vrije meningsuiting en zich inzet voor vervolgde schrijvers. Via het internet probeert Mirze Sakit vanuit België nog steeds de Azerbeidzjanen te bereiken met zijn satirische poëzie.

Stem van de jeugd

In het kielzog van de Arabische lente groeide ook bij Azerbeidzjaanse jongeren het verzet. Daarom zijn politieke gevangenen vaak ook jongeren tussen de 20 en 30 jaar. De jongerentak van de oppositiepartijen en onafhankelijke jongerenorganisaties doen hun best om de aandacht van de Europese Unie op Azerbeidzjan te vestigen.

Een van die jongerenorganisaties, de liberale N!DA Civic Movement, verklaarde het volgende: “We zijn niet tegen het Eurovisiesongfestival. We zijn tegen de antidemocratische houding van de overheid, inbreuken tegen eigendomsrecht en belemmering van de vrijheid van meningsuiting. We willen geen Eurosongfestival zonder die waarden. We willen een Eurosongfestival met Europese waarden.”

© 2011 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!