Nederlandse militairen in Afghanistan (foto: ministerie van Defensie, Den Haag)

 

Nieuws, Wereld, Politiek, Afghanistan, Oorlog en vrede -

Aanvallen taliban kleuren Amerikaans debat

De gecoördineerde aanvallen van de taliban zondag in Afghanistan zijn afgeslagen, maar ze hebben het enthousiasme van NAVO-bondgenoten en de Amerikaanse publieke opinie over de oorlog geen goed gedaan.

donderdag 19 april 2012 08:26
Spread the love

De aanvallen, die volgens de taliban het begin van hun lenteoffensief inluiden, doen ook nieuwe vragen rijzen over de timing van de Amerikaanse terugtrekking uit het land en over het akkoord op lange termijn dat momenteel wordt onderhandeld tussen Kaboel en Washington.

Opdoffers

Amper een week voor de aanvallen wees een opiniepeiling door ABC News en de Washington Post uit dat de Amerikaanse opinie minder dan ooit achter de oorlog in Afghanistan staat. Amper 30 procent van de respondenten vond  dat het conflict de Amerikaanse inzet verdient. Voor het eerst was ook een meerderheid van de Republikeinse respondenten het eens met die stelling.

Eerder deze week kreeg Washington een tweede opdoffer te slikken, toen de Australische premier Julia Gillard aankondigde dat Australië zich versneld terugtrekt. De VS willen zoveel mogelijk Westerse bondgenoten tot 2014 in het land houden, maar Australië wil er eind 2013 al vertrokken zijn. Australië volgt daarmee het voorbeeld van de Franse president Nicolas Sarkozy, die de vierduizend Franse militairen versneld wil terugtrekken.

De grote vraag is hoe lang de andere bondgenoten in het land willen blijven. Er zal intens over gedebatteerd worden op de NAVO-top in Brussel eind deze week en op de volgende top in Chicago. Daar zal de Amerikaanse president Obama naar alle waarschijnlijkheid druk uitoefenen op de bondgenoten om zoveel mogelijk militairen toe te zeggen tot eind 2014 en daarna zoveel mogelijk adviseurs en middelen ter beschikking te blijven stellen.

Amerikaanse hulp

Obama zelf heeft beloofd om 22.000 van de 90.000 Amerikaanse militairen terug te trekken tegen september van dit jaar. Maar over de terugrekking van de overigen 68.000 militairen wordt nog hevig gediscussieerd binnen de regering en tussen Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres.

De aanvallen van zondag in onder meer Kaboel, Jalalabad en Gardez zullen een belangrijk element vormen in het debat. Ze werden uitgevoerd door amper 39 talibanstrijders, maar die moeten bij zo’n complexe operatie hulp gekregen hebben van tientallen medestanders die inlichtingen, wapens en logistiek verzorgden.

In Kaboel – de veiligste stad in Afghanistan – viel het openbare leven achttien uur lang stil. De Afghaanse veiligheidstroepen vochten het grootste deel van de strijd, maar de gevechten vielen pas stil nadat Amerikaanse helikopters de posities van de taliban onder vuur namen.

Zwakte of kracht

Hoewel alles erop wijst dat de aanval als een complete verrassing kwam voor de Afghaanse regering en de NAVO, zijn analisten verdeeld over de mogelijke gevolgen voor het debat in de VS. Generaal John Allen, de NAVO-bevelhebber in Afghanistan, prees de prestateis van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Max Boot, een prominente neoconservatieve militair analist, schreef dat de aanval eigenlijk een teken van zwakte van de taliban is. De aanvallen werden immers gelanceerd vanuit “verlaten gebouwen, wat erop wijst dat de taliban niet veel steun meer genieten in de hoofdstad.” Anderen zien er juist een teken van kracht in voor de taliban en wijzen erop dat de Afghaanse troepen erg afghankelijk bleken van westerse adviseurs en uiteindelijk van de Amerikaanse helikopters om het pleit te winnen.

take down
the paywall
steun ons nu!