Nieuws, Wereld, Politiek, Lokaal, Internet, SOPA, PIPA, ACTA -

Internet en vrijheid – ‘Ongehoord’ lezing

In onze informatiesamenleving is er weinig belangrijker dan de vrijheid van internet. Maar hoever gaat de vrijheid van publiceren op internet? En hoever gaat de bescherming van auteursrechten? We debatteren over verregaande wetsvoorstellen tegen piraterij en over het zwaarste internetprotest ooit op de derde ONGEHOORD lezing van STUK en DeWereldMorgen.be op 23 april in Leuven.

woensdag 18 april 2012 19:55
Spread the love

Op 18 januari 2012 vond het grootste onlineprotest in de wereldgeschiedenis plaats

Honderden websites, waaronder wikipedia, vertoonden een zwart scherm met daarop een protestboodschap tegen de toenmalige Amerikaanse wetsvoorstellen bekend onder de naam SOPA en PIPA.

Dat waren voorstellen van de overheid en de auteursrechtenhouders om zogenaamde piraterij tegen te gaan. Bij verdenking van het illegaal aanbieden van auteursrechterlijk beschermd materiaal (zoals muziek, foto’s, video’s, …) zou de overheid volgens die wetten de website verantwoordelijk kunnen stellen en meteen laten blokkeren, zelfs zonder gerechtelijk bevel. De protestactie werd een groot succes en beide wetsvoorstellen werden meteen ingetrokken.

Strijd nog lang niet gestreden

De strijd tussen internetvrijheid en specifieke economische en politieke belangen is echter nog lang niet gestreden – binnen enkele maanden wordt het vergelijkbare wetsvoorstel ACTA in het Europees Parlement besproken.

DeWereldMorgen.be en STUK wijden daarom de aprileditie van de debatreeks Ongehoord aan dit thema. Wat zijn de achterliggende gedachten en praktische gevolgen van de wetsvoorstellen? En zijn er betere manieren te verzinnen om de belangen van artiesten en kunstenaars veilig te stellen?

We nodigen Marietje Schaake, Europarlementariër voor D’66, en Han Soete, hoofdredacteur van DeWereldMorgen.be, uit om hierover te spreken, hun standpunten toe te lichten en in discussie te gaan met elkaar en met het publiek. Zoals gebruikelijk zal Dirk Barrez optreden als moderator van het gesprek.

Praktisch
maandag 23 april 2012 om 20.00 uur
in STUK Auditorium – Naamsestraat 96, Leuven

GRATIS
je kan je ticket reserveren via ticket@stuk.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!