Vooravond van de 'Dag van de Gevangenen': kinderen in Araba, thuisstad van Khader Adnan, hangen foto's bij op een muur met afbeeldingen van Palestijnen in Israëlische gevangenschap.
Nieuws, Politiek, Hongerstaking, Palestina, Israël, Gaza, Gevangenen, Westelijke Jordaanoever, Politieke Gevangenen, Hongerstakers, Dag van de Gevangenen -

Dag van de Gevangenen: 1.500 Palestijnse politieke gevangenen beginnen hongerstaking

Naar aanleiding van de Palestijnse 'Dag van de Gevangenen' zijn dinsdag 17 april meer dan 1.500 politieke gevangenen in Israëlische hechtenis begonnen aan een hongerstaking. De hongerstakers protesteren hiermee tegen hun behandeling.

woensdag 18 april 2012 12:55
Spread the love

Meer dan 1.500 Palestijnse gevangenen zijn dinsdag 17 april op de Palestijnse ‘Dag van de Gevangenen’ begonnen aan een hongerstaking van onbeperkte duur. In solidariteit met deze ‘Karamah’ Hongerstaking (karamah: waardigheid), zoals de actie heet, hebben nog eens meer dan 2.300 andere gevangenen dinsdag ook elke vorm van voedsel geweigerd.

In een verklaring eisen de hongerstakers de stopzetting van het beleid van isolatie en eenzame opsluiting dat wordt aangewend om Palestijnen in Israëlische hechtenis van hun rechten te beroven. Een praktijk die al meer dan een decennium aan de gang is.

Daarnaast eisen de hongerstakers dat Palestijnse gevangenen bezoek mogen ontvangen van familieleden uit Gaza. Een recht dat al meer dan zes jaar wordt ontzegd.

Ook wordt er een verbetering van de levensomstandigheden geëist en een stopzetting van de ‘Shalit-wet’ die kranten, studiemateriaal en toegang tot de meeste televisiekanalen verbiedt.

De hongerstakers willen ook dat er een einde wordt gesteld aan de collectieve straffen – gevangenen worden zo ver mogelijk van huis geplaatst, waarna de reis voor familie 15 uren in beslag kan nemen en bezoek vervolgens aan de gevangenispoort wordt geweigerd – en de vernederingen die de families van gevangenen moeten ondergaan onder de vorm van naaktfouilleringen.

Evenals aan de nachtelijke raids en de willekeurig boetes die aan gevangenen worden opgelegd, als aan de administratieve detenties. Momenteel past Israël administratieve aanhoudingen toe waarbij een gevangene tot zes maanden aangehouden kan blijven zonder enige aanklacht. Een periode die telkens weer verlengd kan worden.

Het doel van de hongerstaking is om de aandacht van de lokale, regionale en internationale publieke opinie te krijgen, druk uit te oefenen op de bezettende overheid en hen verantwoordelijk te houden voor het welzijn van alle gevangenen.

De Palestijnse gevangenen roepen wereldwijd alle vrije mensen op te doen wat in hun macht ligt om hen te steunen in deze strijd om rechten.

De Israëlische overheid ontkent dat gevangenen slecht worden behandeld. De gevangenisautoriteit verklaarde dat ze verwachtte dat er 1.200 gevangenen een hongerstaking zouden aanvangen, maar dat ze in het verleden al heeft afgerekend met hongerstakingen en dat ze klaar is om dit nu ook te doen.

Deze massale hongerstaking volgt op de recente hongerstakingen van Khader Adnan en Hana Shalabi.

Khader Adnan werd op 17 december 2011 administratief aangehouden en nooit in staat van beschuldiging gesteld. Uit protest weigerde hij 66 dagen alle voedsel. Hij beëindige zijn hongerstaking op 21 februari na een afspraak met de Israëlische overheid dat hij op 17 april zou worden vrijgelaten.

Hana Shalabi werd op 16 februari bij haar thuis, in Jenin op de Westelijke Jordaanoever, administratief aangehouden. Shalabi werd evenmin in staat van beschuldiging gesteld. Uit protest weigerde zij 43 dagen alle voedsel. Zij beëindigde haar hongerstaking op 29 maart na een afspraak met Israël waarbij zij voor drie jaar naar Gaza werd verbannen.

Op het moment dat de actie aanving, waren er al tien Palestijnse gevangenen in hongerstaking, waarvan er twee gehospitaliseerd werden nadat zij meer dan veertig dagen voedsel weigerden.

Momenteel zitten er meer dan 4.600 Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische cellen. Vijf gevangenen zijn vrouwen en 183 zijn kinderen onder wie er 24 jonger dan zestien jaar zijn. 320 zijn administratief aangehouden, onder wie 24 leden van de Palestijnse Wetgevende Raad (parlement van de Palestijnse Autoriteit).

In 2011 werden er maandelijks gemiddeld 276 Palestijnen gearresteerd door het Israëlische leger. Veertig procent van de mannen die in de bezette gebieden leven, werden op een bepaald moment in hun leven door het Israëlisch leger in hechtenis genomen.

take down
the paywall
steun ons nu!