Foto Coen Wubbels

Radio Cordillera: Klaar voor vertrek

dinsdag 17 april 2012 11:40
Spread the love

Het is zover. Zaterdag 21 april trekken videoreporter Roel en ik naar de Filippijnse Cordillera. Op zoek naar de verhalen achter de projecten van Bevrijde Wereld en de provincie Oost-Vlaanderen. Deze noordelijke bergregio staat bekend om haar natuurlijke grondstoffen. Een zegen die tegelijk een vloek is. Want hoewel de regio rijk is aan bodemschatten, is het merendeel van de inheemse gemeenschappen in de Cordillera arm. De overheid beschouwde de Cordillera decennialang als supermarkt van natuurlijke rijkdommen en liet grote mijnbouwgiganten lustig shoppen. Zeven op de tien boeren in de Filippijnen heeft geen eigen lap grond.

Gevoed door deze tegenstelling en tal van vragen trekken we langs afgelegen plattelandsgemeenschappen op zoek naar antwoorden, verhalen, en initiatieven die tegenwicht bieden. We praten met boeren, community leaders, het departement voor landbouw, en proberen binnen te geraken bij multinationals zoals Monsanto of Syngenta die meer dan de helft van de markt in zaden in handen hebben. Eerste halte is Cordilleradag, het jaarlijkse hoogtepunt in de Cordillera waarop honderden boeren samenkomen om de armoede en de ongelijkheid aan te klagen. Als één ding nu al opvalt aan de Filippijnen is het een gezamenlijke kracht en wil om samen sterker te staan.

Dat merk je ook aan de lokale Community Radio van de gemeente Sagada. Zij reizen met ons mee om de verhalen van de boeren ook op de radiogolven te laten weerklinken. De radiozender is eigendom van de gemeenschap.  Ze omschrijven het zelf als een middel en kans om hun frustraties te uiten. Het wil de stem van de stem van de boeren versterken. En dat willen wij ook. In elk dorp testen we het zendbereik. Hoever zullen we geraken? Tot hoever reikt de stem van de Filippijnse boeren?

Stay tuned…

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!