Mekong delta
Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatverandering, Vietnam, Voedsel en landbouw -

Oprukkend zeewater verdringt rijstteelt in Vietnam

Slecht nieuws voor Vietnam als grote rijstexporteur: het stijgen van de zeespiegel maakt de rijstteelt in de Mekongdelta stilaan onmogelijk. De oplossing is een variëteit die langer dan twee weken onder water kan staan en geen last heeft van het zout. Maar die zit nog in de ontwikkelingsfase.

dinsdag 17 april 2012 23:03
Spread the love

Een variëteit die tolerant is voor overstromingen – de zogenaamde scubarijst – bestaat wel al, maar biedt slechts de helft van de oplossing. “We zoeken nu naar een variëteit die ook de problemen met saliniteit aanpakt”, verklaart wetenschapper Bjorn Ole Sander van het Internationale Rijstonderzoeksinstituut (IRRI). Het Instituut werkt hiervoor samen met Vietnamese collega’s in Los Banos, op 63 kilometer van de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Scubarijst komt uit de Indiase deelstaat Orissa. Ze groeit verder na zelfs veertien dagen van overstroming, terwijl andere variëteiten in zulke omstandigheden afsterven na een week. “Die hebben we verkregen zonder genetische manipulatie”, benadrukt Sander.

Garnalen kweken

Maar de zoektocht naar een zoutbestendige variëteit om met de scubarijst te kruisen, belooft een grotere uitdaging te worden. “Het zal minstens vier jaar duren om een soort te ontwikkelen die beide eigenschappen combineert. Het zou wel het antwoord zijn op de problemen met overstromingen en saliniteit in de Mekongdelta als gevolg van het stijgen van de zeespiegel”, voegt hij eraan toe.

Het zout water van de Zuid-Chinese Zee stroomt nu via de delta tot 40 kilometer landinwaarts, terwijl dat 30 jaar geleden nog maar 10 kilometer was. “De toekomst van het deltagebied staat op het spel. Daarom werken we samen met het IRRI aan deze rijstvariëteit”, zegt Nguyen Van Bo, voorzitter van de Vietnamese Academie van Landbouwwetenschap in Hanoi. “Zeven procent van de rijstvelden in de delta worden getroffen door de stijgende zeespiegel.”

Nu al geven heel wat rijstboeren er de brui aan en gaan ze garnalen kweken, legt Van Bo uit. “Vroeger waren de rijstteelt en garnalenkweek seizoensgebonden activiteiten.”

42 miljoen ton rijst

Dit is nog maar het begin van de ellende voor de Vietnamezen in het deltagebied, waarschuwden Aziatische wetenschappers en klimaatexperts op een congres in Bangkok vorige week. Ook studies van de Wereldbank noemen de gemeenschappen in de Mekongdelta de grootste slachtoffers van het oprukkende zeewater in de 87 ontwikkelingslanden die werden onderzocht.

De delta is goed voor bijna de helft van de 42 miljoen ton volle rijst die in Vietnam – na Thailand de grootste rijstexporteur ter wereld – wordt geproduceerd. In 2011 voerde Vietnam een recordhoeveelheid van 7 miljoen ton rijst uit, vooral naar de Filipijnen en andere Aziatische markten.

take down
the paywall
steun ons nu!