"Nu de ogen van de hele wereld met de organisatie van de GP Formule1 op Bahrein zijn gericht, mag niet de illusie ontstaan dat het met de mensenrechten in dit land de goede kant op gaat", zegt Hassiba Hadj Sahraoui, vicedirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International (foto: Getty Images / AI)
Nieuws, Politiek, Mensenrechten, Veiligheidsdiensten, Amnesty International, Straffeloosheid, Bahrein, Arabische lente, Gewetensgevangenen, Gedragscode, Traangas, Democratisering, Mensenrechtenschendingen, Grand Prix Formule 1, Ordediensten, BICI-rapport - Lore Van Welden

Bahrein: oppervlakkige hervormingen, aanhoudende mensenrechtenschendingen

De organisatie van de Grote Prijs Formule 1 in Bahrein is een ideale gelegenheid om de mensenrechtensituatie in dat land onder de loep te nemen. Meer dan een jaar na de gewelddadige onderdrukking van vreedzame protesten en vele beloftes later is er van concrete verandering weinig te merken, meldt een nieuw Amnesty-rapport.

dinsdag 17 april 2012 11:50
Spread the love

In een nieuw rapport evalueert Amnesty International in welke mate Bahrein de aanbevelingen heeft opgevolgd van het zogenaamde BICI-rapport, een rapport van internationale experts die vorig jaar de mensenrechtenschendingen tijdens de opstanden hebben onderzocht.

“De Bahreinse autoriteiten hebben de afgelopen maanden hard aan hun imago gewerkt en veel beloofd, maar de hervormingen blijven voorlopig erg oppervlakkig. De investeringen in buitenlandse experts zijn nutteloos indien er geen politieke wil is om effectief op het terrein iets te veranderen”, schrijft Amnesty International.

Straffeloosheid is één van de grote problemen. Momenteel staan slechts enkele laag gerangschikte politieagenten terecht voor misdaden tijdens de protesten begin vorig jaar. Mensen die hoge functies bekleden in het leger en de veiligheidsdiensten blijven buiten schot.

Honderden demonstranten die vorige jaar opgepakt werden, zitten nog altijd in de cel nadat ze oneerlijk berecht werden door een militaire rechtbank. Velen onder hen zijn gewetensgevangenen en moeten onmiddellijk worden vrijgelaten, vindt Amnesty International.

Politiediensten moeten zich sinds kort houden aan een nieuwe gedragscode en agenten krijgen mensenrechtentraining. In de praktijk zien we echter geen effect van deze maatregelen. Vreedzame protesten worden nog steeds gewelddadig onderdrukt door de oproerpolitie. Er wordt minder met scherp geschoten, maar traangas wordt overmatig en onverantwoord gebruikt, soms met de dood van demonstranten tot gevolg.

Amnesty roept de Bahreinse overheid op om alle gewetensgevangenen vrij te laten en om iedereen die verantwoordelijk is voor de dood van demonstranten en het folteren van arrestanten te vervolgen en bestraffen.

“Het initiatief van de overheid vorig jaar om een internationale onderzoekscommissie aan te stellen, was positief en veelbelovend. Het is nu echter hoogtijd om de aanbevelingen uit het BICI-rapport om te zetten in concrete hervormingen. Anders zijn de mooie woorden en beloftes niets meer dan een publiciteitsstunt”, besluit Amnesty International.

Lore Van Welden

Lore Van Welden is mediaverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen vzw.

* Amnesty roept niet op tot een boycot van de GP Formule 1. De mensenrechtenorganisatie is wel bezorgd dat de Bahreinse overheid de GP zal beschouwen als een internationale goedkeuring van haar huidig beleid. Amnesty beschouwt de GP als een ideale gelegenheid om de mensenrechtensituatie in Bahrein in de schijnwerper te zetten en hoopt op concrete veranderingen ter plekke.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!