Verslag, Nieuws, België, Indigna -

Stéphane Hessel te gast in Gent

Aan de vooravond van 1 mei is Stéphane Hessel, de peetvader van de indignados, te gast in de Aula in Gent. Hij stelt er de Nederlandstalige vertaling van zijn nieuwe boek 'Geloven in het onwaarschijnlijke. Terugblikken om vooruit te kijken' voor. De zaal is al volzet, maar DeWereldMorgen.be publiceert de video-opname.

maandag 16 april 2012 16:43
Spread the love

Stéphane Hessel, 94 ondertussen, is al meer dan 70 jaar politiek actief. Eerst als verzetsstrijder en overlever van de concentratiekampen, later als diplomaat en vredesactivist.

In 2010 schrijft hij een boekje – een pamflet eigenlijk – met de titel ‘Indignez-vous!’. Uitgevers aarzelden om het op de markt te brengen, maar van het boekje gingen uiteindelijk meer dan 4,5 miljoen exemplaren over de toonbank. In Frankrijk alleen al 1,7 miljoen.

Hessel raakte een gevoelige snaar op het moment dat het economische en sociale systeem in Europa en de VS wankelde en de Arabische volkeren zich begonnen te roeren. De jongeren die de pleinen in Spaanse steden bezetten, noemden zich indignados in een duidelijke verwijzing naar de titel van het boekje van Hessel.

Hessel schreef later ook nog Engagez-vous!. Die twee boekjes verschenen ook in het Nederlands. Eind deze maand komt er ook een Nederlandse vertaling van ‘Tous comptes faits… ou presque’, waarin Hessel terugblikt op zijn leven. Hij hoopt zo zijn ervaringen te bewaren voor de opkomende generaties.

In de Aula van de Universiteit Gent stelt Hessel dat boek voor. Hij gaat er ook in gesprek met Felix De Clerck (initiatiefnemer van de Shame-betoging) en Naima Charkaoui (directeur van het Minderhedenforum). De avond is een organisatie van Vooruit, Universiteit Gent en de uitgevers van Gennep en Van Halewyck.

Alle kaartjes (450!) zijn al de deur uit. Er is wel een wachtlijst (mailen naar Vooruit). Wie die avond niet binnen geraakt in de Aula hoeft niet te wanhopen. De videobeelden van de boekvoorstelling zullen zo snel mogelijk op DeWereldMorgen.be te zien zijn.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!