Zon voorziet bijna miljoen Amerikaanse gezinnen van stroom
Nieuws, Windenergie -

Zon voorziet bijna miljoen Amerikaanse gezinnen van stroom

BRUSSEL — De capaciteit van zonne-energie is vorig jaar meer dan verdubbeld in de Verenigde Staten. Bijna een miljoen Amerikaanse huishoudens halen hun stroom nu uit de zon.

zondag 15 april 2012 22:23
Spread the love

Vorig jaar sprong de Amerikaanse zonne-energie-industrie met 1855 megawatt vooruit, dat is meer dan een verdubbeling van de 887 megawatt die er in 2010 bijkwam. Het is de eerste keer dat er in een jaar 1000 megawatt is bijgekomen.

De toename van vorig jaar is het equivalent van het energieverbruik van ruim 350.000 huishoudens.

Eind 2011 was zonne-energie in de VS goed voor 4000 megawatt, het equivalent van het energieverbruik van bijna een miljoen huishoudens; de VS tellen naar schatting 115 miljoen huishoudens.

Dalende kostprijs

Een belangrijke oorzaak van de forse groei vorig jaar is de dalende kostprijs van de installatie van zonnepanelen. Die ging gemiddeld met 20 procent omlaag: de componenten werden goedkoper en de installatie werd efficiënter.

Op 31 december 2011 kwam ook eind aan de subsidies voor bedrijven die zonnepanelen installeerden. Daardoor zijn snel nog nieuwe projecten besteld.

Maar ook zonder de subsidies wordt 2012 een sterk jaar, zegt U.S. Solar Market Insight. De verwachting is dat er dit jaar 2800 megawatt bijkomt.

Niettemin komen veel Amerikaanse producenten in de problemen door de concurrentie van China. De regering-Obama legde daarom vorige maand een heffing tot 4,7 procent op voor de invoer van Chinese zonnepanelen.

take down
the paywall
steun ons nu!