Turkse Soefi-zanger Süleyman Erkisi in de Molenbeekse St-Jan de Doperkerk
Soefi-zanger -

Turkse Soefi-zanger Süleyman Erkisi in de Molenbeekse St-Jan de Doperkerk

vrijdag 13 april 2012 20:42
Spread the love

Het concert van de Turkse Soefi-zanger Süleyman Erkisi in de Molenbeekse St-Jan de Doperkerk werd op 31 maart enthousiast onthaald. Ruim 450 mensen woonden dit intimistisch interreligieus concert bij: een erg gemengd publiek, en uiteraard ook veel Belgo-Turken.

Tijdens de avond kwam heel nadrukkelijk in tekst en klankkleur de filosofie van het soefisme (een op de islam geïnspireerd spiritualisme) naar boven: eenheid in de veelheid, eenheid tussen geest en lichaam, tussen geest en kosmos. Maar ook verbondenheid tussen de mensen, emotie vervat in redelijkheid.

Vorig jaar schitterde de Algerijnse Houria Aïchi nog tijdens een opmerkelijk concert St-Jans-Molenbeek. Nu was het de beurt aan de Turkse soefi-zanger Süleyman Erki?i. De artiest uit Istanboel kwam voor een exclusief optreden naar Brussel .Op het podium werd hij begeleid door Can Gülbal op ney (Turkse rietfluit), Fikret Alp Çelik op kemençe (soort viool), Gökhan Filizman op tanbur (soort gitaar) en Turgut Yigit Dalar op kanun (trapeziumvormig snaarinstrument) & saz (Turkse langhalsluit).

Elk jaar Foyer organiseert een interreligieus concert. De katholieke St-Jans-de Doper-kerk van Molenbeek – architecturaal een modernistisch pareltje – zet dan haar deuren open en verwelkomt traditioneel muzikanten en zangers uit alle windstreken. Religieuze achtergronden hoeven echt niet te botsen, integendeel.

Süleyman Erki?i (35j) werd geboren in het Turkse Çorum. Na het behalen van zijn diploma aan het Instituut voor Sociale Wetenschappen van de Haliç Universiteit, besloot hij aan een doctoraat te beginnen in de Bakü Muziekacademie. Het eerste album van Süleyman Erki?i (Kapina Geldim) kwam uit in 2003: het was de start van een veelbelovende carrière. Süleyman Erki?i treedt zowel in Turkije als in het buitenland op als soefizanger.

Soefisme is een op de islam geïnspireerd spiritualisme. Het woord Soefisme zou van het Arabische woord ’Suf’ afstammen, wat ’wijsheid’ betekent. Andere bronnen vertalen Soefi als ’wol’. De eerste Soefi’s waren namelijk herkenbaar aan hun wollen kleren, iets anders droegen ze niet, als een soort van ascetisme of afstand doen van wereldse zaken.

Oorspronkelijk waren de Soefi’s mensen die zich in volkomen extase konden overgeven aan God, via muziek en dans. Terwijl ze in het dagdagelijkse leven vaak een heel onopvallend leven leidden.

Het concert was een gezamelijke organisatie van Integratiecentrum Foyer vzw en Beltud (Vereniging voor Belgisch-Turkse vriendschap en dialoog) en dit in samenwerking met Jorsala vzw, de Sint-Jan de Doperkerk en de Gemeente Molenbeek.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!