Terzake van 12 april over Brussel: Een onding van een reportage

Terzake van 12 april over Brussel: Een onding van een reportage

vrijdag 13 april 2012 17:45
Spread the love

Ik woon nu al vijf jaar in de buurt van de Vlaamse Steenweg en passeer iedere dag door die ‘dorps’straat. Bijna niets in die reportage klopt.

De hang-mannen (het zijn geen jongeren) op het St Katelijneplein aan het begin van de Vlaamse steenweg zijn geen ‘criminelen’ maar alcoliekers (werkloos en al dan niet dakloos). De enige overlast die ze veroorzaken is publieke dronkenschap, op straat urineren en af en toe klein geld bedelen. Voor overvallen zijn ze te zat.

De ‘luxe’winkel die ze toonden: Le Louvre is een winkel waar vooral werkvolk en zwarte Afrikanen bruidskledij komen kopen. Je ziet er geen Avenue Louise- of Dansaert-klanten.

Het restaurant de “Royal” is dan misschien wel overvallen, maar is geen luxe- restaurant, maar een brasserie waar je voor minder dan 30 euro kan eten.

Heel de redenering in de reportage dat het in de Vlaamse steenweg onveilig is en crimineel door het contrast tussen arm en rijk is dus journalistieke larie. Het is trouwens een veilige straat. Ook om 1uur ‘s nachts.

En als ‘duiding’ laat Ter Zake daarna Walter Vandenbosche zijn verkiezingscampagne voor de Anderlechtse gemeenteraad starten onder het thema onveiligheid en zeggen dat het inderdaad heel erg is, misschien nog erger. In zijn Kuregem misschien, maar scheer alsjeblief niet alle Brusselse wijken over een kam.

Trouwens, als het daar zo onveilig is, hoe komt het dan dat steeds meer en meer expats naar daar afzakken, met het gevolg dat de huurprijzen er verdrievoudigd zijn en dat de winkeliers er het engels als voertaal gaan gebruiken?

Heel het item was een onding. Foei.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!