Nieuws, Recensie, Het beste van maart 2012 -

LuisterPost: Het beste van maart 2012

Een terugblik op de maand maart op cd-vlak, met een reeks van fijne voltreffers. Opvallend is dat heel wat artiesten teruggrijpen naar de jaren ’80. Toch is deze lijst geen voer voor nostalgici, al was het maar door de aanwezigheid van de wonderlijke The Shins, de rauwe The Men, de pianodubstep van Gang Colours, de Afrikaanse klanken van Zita Swoon Group, de folkpop van Isbells…

vrijdag 13 april 2012 09:05
Spread the love

Ólafur Arnalds  – Another Happy Day
Arnalds’ eerste Hollywoodsoundtrack voor de Sam Levinsonfilm met Ellen Barkin and Demi Moore. Geschreven in twee weken tijd, maar bijzonder geslaagd.

AU – Both Lights
Derde plaat van dit rockduo met twee bijdragen van Colin Stetson

Bear In Heaven – I Love You, It’s Cool
Hebben we deze maand heel wat eightiesklanken opgemerkt, dan spant deze wel de kroon. De derde van Bear In Heaven klinkt – nog min, nog meer – als een slaapkamerversie van The Pet Shop Boys. Onthouden, indien ernstig.

Graham Coxon – a+e
Wat er ook weer afgebazeld wordt over de toekomst van Blur, het is een feit dat die al lang niet meer bestaat. Dat bewijst Blurgitarist Graham Coxon de laatste tien jaar (zo lang geleden was de eerste split van Blur) en al acht platen lang. Ook zijn nieuwste soloplaat met een ronduit wiskundige titel is meer dan interessant. Eigengereid, spartaans bij vlagen en behoorlijk eigentijds. Werk van een rasartiest.

Dr John – Locked Down
In een productie van Dan Auerbach (The Black Keys), opgenomen in Nashville, maar met brede interesse op muzikaal (gospel, afrobeat, rock, blues…) en tekstueel (een song als ‘Revolution’) vlak, van de inmiddels 71-jarige voodooveteraan.

The Decemberists – We All Raise Our Voices To The Air (Live Songs 04.11-08.11)
Eerste liveplaat van de groep en meteen een staalkaart van wat deze bij ons nog veel te weinig gewaardeerde Amerikanen in hun ransel hebben.

Gang Colours – The Keychain Collection
Dubstep gecentreerd rond de piano. Voor de zwaarmoedige en wazige slaapkamertypes onder ons een droom.

Julia Holter – Ekstasis 
Verzameling van minimalistische elektronische artsongs opgenomen op verschillende tijdstippen de laatste drie jaar. Zo toegankelijk als een cultplaat kan zijn.

Isbells – Stoalin’
Nog steeds niet van onze stereo weg te branden.

Kindness – World You Need A Change Of Mind
Opgenomen met Philippe Zdar (Cassius), die eerder al werkte met Phoenix, Kanye West en The Beastie Boys. Dit is vreemde elektrodancepop, opgeborreld uit de eclectische jaren ’80, die het etiket ver overstijgt.

Kiss The Anus Of A Black Cat – Weltuntergangsstimmung
Nog steeds donkerder dan een grot vol vleermuizen, maar deze keer met new wavesynthesizers, een oude drum machine en… An Pierlé als backing vocaliste op een paar songs.

Michael Kiwanuka – Home Again
Een stem uit de duizend met een reeks van toegankelijke, ijzersterke songs.

The Magnetic Fields – Love At The Bottom Of The Sea
Tiende plaat van Stephen Merritts band. Het goede nieuws is dat de groep op deze bij Domino uitgebrachte plaat weer de oude vertrouwde mix van synthesizers en akoestische instrumenten hanteert.

The Men – Open Your Heart
Nog steeds even compromisloos als op hun vorige meesterwerk van vorig jaar ‘Leave Home’. Maar deze keer bloeit de harde no wave-sound onverwacht open naar melodieuzer oorden. Als het dan toch heavy moet zijn, geef ons dan maar The Men.

Nite Jewel – One Second of Love
Ramona Gonzalez is Nite Jewel. Ze specialiseert zich in elektronische popmuziek van de betere soort. Er zit heel klassieke electropop uit de eighties in. Voor deze plaat kreeg ze opnieuw een productie van Cole MGN (werkte onder meer voor Ariel Pink) en herinnert ze geregeld uiterst positief aan Annie Lennox in haar hoogdagen.

The Shins – Port of Morrow
Een dijk van een plaat en zonder twijfel hoog eindigend in de eindejaarslijstjes. Muzikaal instant tijdloos.

Simian Ghost – Youth
Oneindig melodieuze gitaarpop van de Zweed Sebastian Arnström.

Bruce Springsteen – Wrecking Ball
Voornamelijk een voltreffer op tekstueel vlak.

Star Club West – “My Belgian Friends
Het vijfde studioalbum van deze Belgen en een melacholisch kleinood. Hier gratis te downloaden.

Tanlines – Mixed Emotions
Modernistische dancepopplaat die de verwachting van klassesingles als ‘Real Life’ (2010) mooi inlost.

Nicholas Szczepanik – We Make Life Sad
Nieuwe plaat van de man uit Chicago met de onmogelijke naam. Zijn “Please Stop Loving Me” haalde vorig jaar onze eindlijst en bestond uit één lange machtige muzikale stroom. Deze keer is het allemaal iets kleinschaliger met een tiental tracks vol synthesizers en gesamplede strijkers.

Caetano Veloso & David Byrne – Live At Carnegie Hall
Concert van de twee giganten uit 2004 waarop beide heren akoestisch zowel solo als samen spelen. Klasse.

Jozef Van Wissem & Jim Jarmusch – Concerning The Entrance Into Eternity
Nederlandse luitspeler Jozef Van Wissem (woonachtig in New York) zet zijn samenwerking met de Amerikaanse filmmaker en gitarist Jim Jarmusch verder op deze onwerelds knappe plaat.

Xiu Xiu – Always
Jamie Stewart blijft groeien en zorgt ervoor dat experimentele rock hier ten huize weer een goede naam krijgt.

Zita Swoon Group – Wait For Me
Schitterende samensmelting tussen de wereld van Zita Swoon Group en traditionele Afrikaanse muzikanten Awa Démé en Mamadou Diabaté Kibié. Muziek die tegelijk de vinger op de wonde legt in de teksten en toch een lust voor het oor is.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!