Buffett Rule Calculator
Nieuws, Economie, Politiek, Vermogensbelasting, Verenigde Staten, VS, Miljonairstaks, Presidentsverkiezingen, Barack Obama, VS-senatoren, Democraten, Republikeinen, Warren Buffett, Senaat, Witte Huis, Amerikaans Congres, Fair share, Mitt Romney, Verkiezingscampagne, Buffett Rule, Paying a Fair Share Act, Inkomensbelasting, Buffett Rule Calculator -

Buffett Rule Calculator in strijd voor fair share

WASHINGTON DC - Het Witte Huis lanceerde op 12 april een tool waarmee de burgers van de VS kunnen berekenen hoeveel miljonairs lichter belast werden dan zij: de 'Buffett Rule Calculator'. Amerikaanse burgers roepen hun vertegenwoordigers in de Senaat op om maandag 16 april voor de Paying a Fair Share Act te stemmen. Een strijdpunt in Obama's verkiezingscampagne.

vrijdag 13 april 2012 13:05
Spread the love

Het is het strijdpunt van Obama’s presidentiële verkiezingscampagne: “De rijken moeten meer belastingen betalen”. In zijn strijd om de harten van de VS-burgers hiervoor te winnen – terwijl de laatste dagen ingegaan zijn om de belastingaangiftes in te dienen – en hen aan te zetten hun vertegenwoordigers in de Senaat op te roepen om maandag 16 april voor de Paying a Fair Share Act te stemmen, heeft het Witte Huis nu de Buffett Rule Calculator gelanceerd.

Met deze tool kunnen de VS-burgers berekenen wat hun Buffett-getal is: het aantal miljonairs dat in 2009 lichter belast werd dan zij.

De Buffett Rule, het principe dat iedereen zijn fair deel aan belastingen moet betalen, dankt zijn naam aan miljardair Warren Buffett die in een opiniestuk in The New York Times van 14 augustus 2011 opriep om ermee op te houden de superrijken te verwennen en hen hun fair share aan belastingen te doen betalen.

De Paying a Fair Share Act bepaalt dat huishoudens met een inkomen van meer dan één miljoen dollar per jaar minstens 30 procent inkomstenbelastingen moeten betalen. Een maatregel waar de Republikeinen, die de meerderheid in de Senaat in handen hebben, absoluut tegen zijn. Ook de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is een fervente tegenstander van de Buffett Rule.

Na herhaalde, stevige druk vanuit de pers heeft Mitt Romney in januari uiteindelijk de gegevens van één aanslagjaar van zijn inkomstenbelastingen vrijgegeven. Hieruit blijkt dat de Romney’s in 2010 21,7 miljoen dollar verdienden en daarop maar 13,9 procent belastingen betaalden. Dit is minder dan wat bijvoorbeeld een gezin met een gezamenlijk inkomen van 35.000 dollar betaalt.

Hierop speelt Obama’s verkiezingscampagne ook in. Er bestaat dan ook een calculator waarmee iedereen zijn inkomstenbelastingpercentage met dit van Mitt Romney kan vergelijken – en wat het effect zou zijn op Romney onder de Buffett Rule. Ook blijft de campagne Romney oproepen om nog meer belastingaanslagen vrij te geven. Wat hij weigert met het argument dat dit enkel is om de aandacht af te leiden van ‘belangrijkere’ zaken.

Romney’s vader, George, daarentegen had er geen problemen mee om juist voor zijn presidentscampagne van 1968 de gegevens van 12 aanslagjaren vrij te geven. Mitt Romney, die verklaarde eerst te willen bekijken hoe vroegere presidentskandidaten hiermee omgingen, wordt hier dan ook door zijn critici op gewezen. 

De Obama’s van hun kant betaalden op hun inkomen van 2010 zo’n 26 procent belastingen. 453.770 dollar op een inkomen van 1,73 miljoen dollar. Obama wijst er dan ook op dat de voorliggende belastinghervorming ook zijn gezin zal treffen.

In het begeleidend filmpje bij de Buffett Rule Calculator wordt aan de hand van een grafiek duidelijk gemaakt hoe scheef, doorheen de jaren, de fiscale situatie gegroeid is. Terwijl voor de middeninkomens de belastingdruk sinds 1960 ongeveer gelijk is gebleven, gemiddeld 19 procent, daalde die voor de hoogste inkomens dramatisch van meer dan 50 procent naar 25 procent en lager.

22.000 huishoudens met een inkomen van meer dan één miljoen dollar in 2008 betaalden minder dan 15 procent belastingen. 1.470 slaagden er zelfs in om géén belastingen te betalen op hun inkomen. De 400 rijkste Amerikanen, die gemiddeld 110 miljoen dollar per jaar verdienden – wat duizend maal dit van een gemiddeld middeninkomengezin is – betaalden ongeveer 18 procent aan inkomensbelastingen – wat minder is dan wat dit gezin met gemiddeld middeninkomen betaalde.

Voor Obama is het duidelijk, het gaat de verkeerde kant op. Er moet dan ook zo spoedig mogelijk komaf gemaakt worden met deze disproportionele, onfaire verdeling van de belastingdruk.

 

Het blijft nu uitkijken naar een gelijkaardig initiatief vanwege de regering-Di Rupo om een miljonairstaks door te voeren. Want ook in België blijven de hoogste inkomens eraan ontsnappen om hun fair share aan belastingen te betalen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!