60 Belgen mee op tweede internationale missie “welcome to Palestine”

60 Belgen mee op tweede internationale missie “welcome to Palestine”

donderdag 12 april 2012 16:57
Spread the love

60 Belgen met geldig ticket geweerd van vliegtuig naar Tel-Aviv zondag 15 april?

Door: Jan Dreezen

Van 15 tot 21 april 2012 nemen bijna duizend sympathisanten  uit heel de wereld, waaronder zestig Belgen, deel aan de internationale missie “Welcome to Palestine”.

De Belgische deelnemers vertrekken zondagmorgen 15 april  vanuit de luchthaven van Zaventem. Ze worden in de namiddag verwacht in Tel-Aviv, waar ze zullen opgewacht worden door Israëli’s die de actie ondersteunen. In Palestina zullen ze logeren bij Palestijnse families en zullen ze vooral meewerken aan de bouw van een school in de buurt van Bethlehem en aan andere gemeenschapsprojecten.

De deelnemers zullen bij aankomst op de luchthaven openlijk zeggen dat ze naar Palestina gaan.

Maar het is lang niet zeker dat de deelnemers kunnen vertrekken. Ze hebben allemaal een geldig ticket maar in de Israëlische pers verschenen de laatste dagen (o.a. in Haaretz op 9/4: ziehttp://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-security-forces-gear-up-to-deflect-pro-palestinian-fly-in-protest-1.423446#.T4NRW7a0eqY.facebook ) artikels waarin wordt gemeld dat Israël druk uitoefent op de luchtvaartmaatschappijen om deelnemers aan de missie niet toe te laten op de vlucht.

In juli 2011 namen bijna zeshonderd mensen deel aan de eerste internationale missie “Welcome to Palestine” en Israël heeft toen alles in het werk gesteld om te vermijden dat de militanten in Palestina geraakten. De meerderheid werd de toegang tot het vliegtuig ontzegd in Europa. Meer dan honderdvijftig deelnemers, waaronder een veertigtal Belgen die wel tot in Tel-Aviv geraakten,  werden enkele dagen opgesloten in de gevangenis en daarna manu militari  teruggestuurd.

Deze missie is gegroeid uit een oproep van Palestijnse organisaties. Ze vinden dat de Palestijnen  van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jerusalem van de buitenwereld afgesloten zijn door een Israëlische blokkade. Die gebeurt minder opvallend dan die van Gaza maar ze heeft evenzeer een negatief effect op de Palestijnen. Daarom vragen ze om hen niet te vergeten en te komen meemaken wat er ter plaatse gebeurt om er daarna over te kunnen getuigen: verdrijving uit hun huizen en van hun grond, permanente agressie van kolonisten en Israëlische soldaten, arrestaties en opsluiting van activisten, bouw van de muur, opdeling van de Westelijke Jordaanoever in onleefbare stukken, confiscatie van waterbronnen. Tevens gaat Israël nog  verder met de uitbreiding van  de nederzettingen die volgens het internationaal humanitair recht allemaal illegaal zijn.

Israël blijft ongestraft het internationaal recht schenden maar er wordt geen écht internationaal diplomatiek initiatief genomen.  Daarom nemen gewone burgers in vele landen zelf het initiatief om hiertegen te reageren.

Deze internationale missie “Welcome to Palestine” ligt in dezelfde lijn als de “Gaza flotilla” en de “Gaza Freedom March”. Met deze missie willen de deelnemers het recht opeisen om te reizen naar Palestina en om de Palestijnen te kunnen bezoeken. Ze aanvaarden niet meer dat Israël buitenlandse bezoekers onderwerpt aan arbitraire controles wanneer ze de Palestijnse gebieden willen bezoeken. Het is onaanvaardbaar dat bezoekers moeten liegen over hun reisdoel, dat ze documenten moeten tekenen dat ze niet naar de Palestijnse gebieden gaan, dat Israël bezoekers vernedert, opsluit en hen regelmatig de toegang weigert.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!