De optocht startte aan het kabinet van staatssecretaris Maggie De Block. Staatssecretaris De Block is namelijk verantwoordelijk voor het asiel- en migratiebeleid en heeft de bevoegdheid om deze mensen te regulariseren. “Maar het kabinet van de De Block weigert een oplossing voor deze noodsituatie te zoeken”, zegt Neal Michiels, één van de studenten die de optocht organiseert. “Dus trekken we naar de premier.”
Volgens het studentencollectief is namelijk de volledige regering verantwoordelijk. Ze roepen minister Di Rupo dan ook op om de situatie zo snel mogelijk binnen zijn regering te bespreken en met een oplossing op de proppen te komen.
Spoedig, want het gaat allesbehalve goed met de 23 jonge hongerstakers. “Ze zijn graatmager en kunnen nauwelijks nog rechtop staan”, zegt Rita Vanobberghen, die als arts de hongerstakers begeleidt. “Door de hongerstaking zijn ze amper nog bestand tegen infecties en ziekten. Maar ondanks alles gaan ze door.”
Drie van de 23 hongerstakers zijn de voorbije dagen in het ziekenhuis geweest voor onderzoek. Eén van hen moest daar ook de nacht doorbrengen wegens hart- en leverklachten.
“De macht om een einde te brengen aan deze strijd om waardigheid is er wel degelijk”, zegt Neal Michiels. “Waarom gebeurt er dan niets? We gaan ze toch niet laten sterven?”
Omdat het kabinet van Di Rupo in de neutrale zone ligt, was het onmogelijk daar te protesteren. Om die reden werd gekozen voor het hoofdkwartier van de PS. Na een half uurtje praten, kwamen de vijf afgevaardigden terug naar buiten. “We werden ontvangen door medewerkers van de partij en dus niet door iemand van de regering”, zegt Neal Michiels. “Toen de PS onze twee weken geleden ontving, was dit ook al het geval. Ook dit keer werd het een zeer algemeen gesprek zonder beloftes of garanties.”
Bestaat het risico dat de actie een stille dood sterft en dat het uiteindelijk allemaal tot niks heeft geleid? Rita Vanobberghen denkt alvast van niet. “De actie zal in ieder geval niet voor niks geweest zijn. Er wordt namelijk over gepraat, en politieke partijen moeten een positie innemen.” Aan een stopzetting van de hongerstaking wordt alvast niet gedacht. En ook de steun van de studenten blijft. “Denk maar niet dat we gaan opgeven”, zegt Neal Michiels, “de strijd gaat verder.”