Militarisering in de regio Cajamarca (foto: Servindi.org)
Opinie, Nieuws, Economie, Milieu, CATAPA, Peru, Conga -

Militarisering Peru wegens controversieel mijnbouwproject

De Peruaanse regering besliste om leger en politie te sturen naar de gemeenten die door het Conga-mijnbouwproject zouden worden getroffen, enkele dagen vóór de bekendmaking van een internationale doorlichting van het milieueffectenrapport van dit project.

woensdag 11 april 2012 15:41
Spread the love

Redactie: dit bericht betreft protesten in Peru tegen een geplande openluchtmijn voor koper en goud van het Amerikaanse bedrijf Newmont in een bepaalde streek van Peru, waartegen de lokale bevolking in opstand komt. Meer informatie via de weblinks onderaan.

De bevolking van Cajamarca keurde onmiddellijk de maatregel van de regering af, die tot doel zou hebben verdere protesten te ontmoedigen.

Een militair defilé vorige zondag moest de aanwezigheid van 500 soldaten in de provincies Cajamarca, Celendín en Bambamarca in de verf zetten. Maandag werden ook honderden politieagenten naar de streek gestuurd om de lokale agenten te versterken.

Het Front voor de Verdediging van het Milieu en de regionale overheid van Cajamarca riepen op tot een demonstratie tegen het Congaproject op maandag 9 april en een staking op woensdag 11 april.

In een publieke mededeling verwierp het Front de intimidatie en vijandigheid van de centrale regering en bekritiseerde specifiek eerste minister Óscar Valdés.

Regionaal president Gregorio Santos eiste dat de regering de dialoog zou hervatten om het probleem aan te pakken en te vermijden dat er geweld zou uitbreken in de regio.

“Dit rapport is niet absoluut, noch moet het dienen om te bepalen of het Conga-project al dan niet door kan gaan. Maar het moet er voor zorgen dat de regering met ons rond de tafel komt zitten en sereen alle rapporten over dit mijnbouwproject bespreekt. Wij zijn ervan overtuigd dat het een vergissing zou zijn om dit project op te dringen”, zei hij aan een lokaal medium.

Het Verdedigingsfront van Bambamarca publiceerde een communiqué waarin het zijn afkeer betuigt van “de militarisering van onze streek, omdat er geen gerechtvaardigde reden voor is; in onze strijd hebben we steeds eenheid, moed, vastberadenheid, capaciteit en intelligentie betoond en we verwerpen elke vorm van geweld. Daarom eisen we dat de nodige maatregelen worden getroffen om de militaire troepen zo snel mogelijk terug te trekken.”

Het Front eist dat de voorziene protestacties normaal kunnen plaatsvinden. “In het geval de regering onze eis negeert, houden we haar verantwoordelijk voor de mogelijke gevolgen van de militarisering van onze stad, omdat we trouwe verdedigers zijn van onze meren, rivieren, moerassen, waterbronnen en natte hooglanden”, liet het verstaan.

9 april 2012

(Vertaling en bewerking door CATAPA)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!