Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika -

Algerijnse vrijheidsstrijder en eerste president Ben Bella overleden

In Algiers is de voormalige president en onafhankelijkheidsstrijder Ahmed Ben Bella overleden. Hij werd 93.

woensdag 11 april 2012 20:29
Spread the love

Ben Bella had een ongelooflijk gevuld leven. Hij vocht in het Franse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij speelde als middenvelder bij Olympiques Marseille, maar weigerde een contract als profvoetballer.

Hij lag mee aan de basis van het Front de Libération Nationale dat de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd zou leiden tegen de Franse kolonisator. Hij belandde in de gevangenis, ontsnapte, maar moest vluchten naar Egypte. In 1956 werd hij nog eens gearresteerd door de Fransen die daarvoor zijn vliegtuig kaapten. Hij verbleef in de gevangenis van 1956 tot 1962, het jaar dat Algerije onafhankelijk werd na een lange en bloedige strijd.

In 1963 werd Ben Bella verkozen als eerste president van Algerije. In 1965 werd hij afgezet na een staatsgreep en tot 1980 onder huisarrest geplaatst. Daarna ging hij in ballingschap. Pas in 1990 kon hij terugkeren naar Algerije.

Later zou hij nog heel actief zijn in de vredescampagne tegen de Amerikaanse oorlog in Irak.

Donderdag volgt een uitgebreider portret van één van de laatste grote Arabische leiders.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!