Nigerese uienboeren zitten op zwart zaad
Nieuws, Afrika, Niger, Uienprijs -

Nigerese uienboeren zitten op zwart zaad

NIAMEY — Na uitzonderlijk hoge uienprijzen vorig jaar hebben de Nigerese boeren hun productie opgedreven. Maar omdat markt intussen verzadigd is, staat de prijs nu historisch laag. De producenten zitten in zak en as.

dinsdag 10 april 2012 16:33
Spread the love

Boureïma Hamado heeft zijn uienoogst met zwaar verlies moeten verkopen op de markt in de Nigerese hoofdstad Niamey. Met twintig zakken uien hoopte hij zijn schulden af te betalen en nog iets over te houden.

“Ik had zwaar ingezet op uien, die vorig jaar nog aan omgerekend 38 euro per zak over de toonbank gingen. Ik had niet verwacht dat de markt al verzadigd zou zijn”, vertelt de 35-jarige Hamado.

Ongeveer driehonderdduizend Nigerezen telen uien, samen goed voor inkomsten rond 75 miljoen euro per jaar, becijferde de Federation of Market Garden Cooperatives of Niger (FCMN-Niyya). Maar dit jaar krijgen de uientelers hun oogst amper nog verkocht, zegt Idrissa Bagnou, voorzitter van deze federatie.

Nederlandse uien

“De oogst is toegenomen door professionalisering en betere toegang tot zaaigoed. Bovendien is het aantal boeren gestegen. Helaas volgt de consumptie niet, noch lokaal noch in landen naar waar onze producten doorgaans uitgevoerd worden”, zegt Bagnou.

Met een gemiddelde jaarlijkse productie van een half miljoen ton is Niger de grootste uienproducent van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie. De scherpe stijging van de uienprijs vorig jaar heeft geleid tot een hogere productie, maar er is meer aan de hand. Volgens Elhadj Amadou Dan-Rani, een exporteur uit Niamey, moeten de boeren ook concurreren met verder gelegen gebieden “Onze klanten in buurlanden hebben nog grote voorraden uien, die niet enkel uit Niger komen maar ook uit Burkina Faso, Mali en zelfs uit Europese landen zoals Nederland. Daarom krimpt onze export.”

Opslagruimte

Terwijl de boeren in zak in as zitten, doet de consument gouden zaakjes. “In vijftien jaar tijd heb ik de prijs nog nooit zo laag weten zakken”, vertelt restauranthoudster Fatouma Harouna. “Een zak uien kostte vorig jaar maar liefst 40.000 CFA (zo’n 60 euro) en nu nog maar 5.000 CFA.”

De regering zat begin maart samen met de de sector om te bekijken hoe de getroffen producenten hun gewas beter kunnen verkopen. Abdoulsalam Douma, een expert van FCMN-Niyya, meent dat het op korte termijn beter zou zijn als de regering een deel van deze oogst direct aankoopt en de boeren daar minstens 30 euro per zak voor zou betalen.

“Maar in de eerste plaats zijn er leningen nodig om opslagruimte te bouwen in de getroffen streken waardoor landbouwverenigingen hun verkoop langere termijn kunnen plannen”, besluit Douma.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!