De sans-papiers willen LEVEN!

maandag 9 april 2012 03:37
Spread the love

Op de Vrije Universiteit Brussel zijn 23 jonge mensen zonder papieren al 85 dagen in hongerstaking (op zaterdag 7 april) om legaal in België te kunnen verblijven en een job te vinden. Het gaat niet goed met hen: ze zijn graatmager, verbranden nu ook hun spieren als energiebron, kunnen nauwelijks meer rechtop staan en hebben amper weerstand tegen infecties en ziekten. Ondanks hun kritieke gezondheidstoestand, gaan ze door met de actie.

Mensen zonder papieren leven in België zonder basisrechten. Ze worden uitgezogen op de arbeidsmarkt met een grote werkonzekerheid, zware jobs, lonen van 3-4 euro per uur, lange werkdagen,… Bovendien is de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting moeilijk en worden ze dagelijks bedreigd door een arbitrair repressie- en uitzettingsapparaat. Voor vele vluchtelingen vindt dit alles plaats na een lange lijdensweg om België te bereiken.

De hongerstaking van deze 23 vluchtelingen uit Marokko, Mauritanië, Algerije, Tunesië, Burkina Faso en Ivoorkust brengt het harde beleid tegen vluchtelingen onder de aandacht. Naast de onmenselijke politieke situatie van een veel groter aantal mensen zonder papieren in België, stelt zich hier een dringende humanitaire situatie: WE MOGEN DEZE JONGEREN DIE EEN LEGITIEME STRIJD VOEREN VOOR MENSENRECHTEN NIET LATEN DOODGAAN!

Staatssecretaris De Block is verantwoordelijk voor het asiel- en migratiebeleid en heeft de discretionaire bevoegdheid om deze mensen te regulariseren. Het kabinet van de Staatssecretaris (De Block zelf weigert nog steeds met ons te spreken!) weigert echter een oplossing voor deze noodsituatie te zoeken.

Woensdag trekken we naar de partij van de Eerste Minister om aan de alarmbel te trekken. Want het is de verantwoordelijkheid van de hele regering om nu te reageren! We roepen Premier Di Rupo op om zo snel mogelijk de situatie binnen zijn regering dringend te bespreken en aan te dringen op een besluit dat een oplossing biedt voor deze levensbedreigende situatie, namelijk door het toekennen van een werk- en verblijfsvergunning van minstens een jaar.

Want de mensen zonder papieren willen LEVEN, hier en met rechten! Geen mens is illegaal!

Bovenop de betoging op woensdag, roepen we ook iedereen op om in de volgende dagen brieven te schrijven naar de Eerste Minister en alle Vice-Eerste Ministers, want ook zij dragen een verantwoordelijkheid en moeten reageren op deze noodsituatie!

Wanneer:  Woensdag 11 april om 16 uur. Waar: Waterloolaan 115 – Metrohalte Hallepoort.
Parcours: Vertrek aan het Bureau van Staatssecretaris De Block, vanwaar we naar het hoofdkantoor van de Parti Socialiste van Premier Di Rupo zullen trekken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!