From islam with love!

From islam with love!

zondag 8 april 2012 20:44
Spread the love
Een mens kan zo heel soms met van die gedachten wakker worden die meteen in het bakje terecht komen van die ga ik op een mooie dag tot uitvoeren brengen! Een gedachte die zich in de loop van de tijd al goed was gaan thuis voelen in dat bakje hield in dat ik echt wel eens graag een moskee langs de binnenkant zou zien.

Iedereen heeft zo wel zijn idee over wat er in zo een gebouw plaatsvind en meer nog welke mensen zich daar ophouden. Een bekend televisie maker zou zich de vraag kunnen stellen: wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen… 🙂

Terug naar die gedachte, niets zo viraal als vooroordelen. Sommige steunende op waarheden, andere op wel… laat me positief zijn en spreken over halve waarheden.

Vraag aan een doorsnee Vlaming of er verschil is tussen Nederlanders en Belgen en je zal een overtuigd antwoord krijgen van waar dat verschil zoal gezocht kan worden. Maar dan zijn er die moslims… Koop je best een atoomschuilkelder aan als die in de buurt komen, woont de opvolger van Bin Laden niet naast me?

Veel onzekerheden, veel angst enzoverder. Wanneer ik zeg dat onbekend onbemind maakt wil ik op zijn minst alle problemen die er zijn onder de mat wil vegen. Een overval is een overval, geweld is geweld net als een duw in de rug een duw in de rug is, wie daar ook verantwoordelijk is.

Maar ik wijk af 😉 Facebook heeft zo zijn kanten, waaronder ook goede!! Zo zag ik een foto verschijnen waar in het midden een imam stond omgeven door enkele mensen die van Marokkaanse origine leken te zijn.

Ik zag mijn moment schoon en plaatste mijn blijde boodschap dat het me echt wel zou interesseren om dat bezoek te brengen. Het heeft geen heropstarten van mijn computer gekost om niet alleen van iemand een antwoord op mijn verzoek te krijgen, de krijtlijnen werden tevens meteen uitgezet die tot de uitvoering van mijn plan zou leiden.

Vandaag was het dus zover! Ik ga het niet hebben over de lekkere muntthee laat staan over het stukje Antwerpen dat mij volkomen onbekend was. Met het enthousiaste gezelschap van Hicham El Mzairh die tijdens zijn druk sociaal en ander leven ook de rol van gids op zich nam ging de rondleiding van start

Zoals Raymond Van Het Groenewoud reeds bezong: wat ik toen zag heeft me blij gemaakt!! Zoals altijd en overal zijn er mensen die over goede voornemens spreken, maar er zijn ook die gene die er alles aan doen om goede voornemens in de praktijk te brengen!! Mensen die de vinger aan de wonde durven leggen om er een gepast antwoord op te zoeken.

Ik reken mezelf tot diegene die niet wisten dat een moskee niet alleen een ontmoetingsplaats is voor moslims. Het tegendeel blijkt waar te zijn: de moskee die bezocht werd bevind zich in de Kronenburg wijk in Deurne. Mede mogelijk gemaakt door een katholieke zuster (!) was en is deze moskee een ontmoetingsplaats waar vanzelfsprekend gebedsdiensten hun plaats hebben maar waar tevens hangjongeren worden opgevangen om hun een daginvulling te verzorgen. Sport, vergaderingen, maar ook taal en andere lessen tot een heus straatfeest toe een echt sociaal centrum is geen gestolen titel!!

Toch ook even vermelden dat al dat werk op vrijwillige basis gebeurd!! Ik kwam zonder uitzondering alle tegenpolen tegen die al te snel worden aangenomen over ‘de’ moslims. Ik ontmoete vandaag mensen die heel solide met hun voeten in de wereld staan, die begaan zijn met wat er leeft in hun gemeenschap waar zowel autochtonen als allochtonen deel van uitmaken en die bovendien open staan voor de mensen die over de vloer komen.

Omdat er een belofte gemaakt werd dat ik best nog wat muntthee mocht komen drinken voor een goed woordje zal mijn enthousiasme ook wel begrepen worden natuurlijk 🙂

Alle gekheid op een stokje, luister naar de vooroordelen, maar kom en ontdek voor jezelf welke gedrevenheid en engagement uitgaat van deze ten onrechte verguisde groep mensen. Laat ons slecht slecht noemen, maar laat dit niet in de weg staan om goed te erkennen wanneer het zich voordoet!

Dank en respect voor de mensen die zich inzetten om deze handdruk tussen echte mensen iedere dag opnieuw te blijven realiseren!

Patrick

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!