Verslag, Nieuws, België -

Update: Werknemer MIVB doodgeslagen na licht busongeval

Een medewerker van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is zaterdagmorgen overleden na een geval van zware agressie. Lliaz T. (56) werd iets voor 7u00 opgeroepen om bijkomende vaststellingen te doen van een busongeval maar werd aangevallen door twee opgetrommelde vrienden van de autochauffeur betrokken in het ongeval.

zaterdag 7 april 2012 14:07
Spread the love

Iets voor 7u vanochtend was er ter hoogte van het Redersplein (in de buurt van Tour & Taxis) een aanrijding tussen bus 14 en een auto. Lliaz T. werd er bijgehaald om de vaststellingen te doen. Maar ook de autochauffeur trommelde hulp op.

Minstens één van hen viel de medewerker van de MIVB aan. Hij moest zwaargewond afgevoerd worden naar het ziekenhuis maar overleed daar later op de voormiddag aan zijn verwondingen.

Lliaz T. werkte al 29 jaar bij de MIVB. Ook zijn zoon en zijn dochter werken bij de Brusselse vervoersmaatschappij.

De vermoedelijke dader werd kort na de middag door de politie opgepakt.

Na die feiten besloot de directie van de MIVB om alle voertuigen terug te roepen. Nog minstens tot 15u ligt alle openbaar vervoer in de hoofdstad stil, zo liet de MIVB weten. Het ziet er wel naar uit dat er zaterdag geen bussen, trams en metro’s meer zullen rijden in de hoofdstad. Om 18u waren alle metrostations dicht. 

Bus 14 rijdt tussen het Noordstation en het UZ in Jette.

Verschillende chauffeurs en medewerkers van de MIVB begaven zich kort na de middag een tijdje naar het justitiepaleis aan het Poelaertplein. Daarna trokken ze naar de hoofdzetel van de MIVB in de Koloniënstraat. Daar vond een onrustige bijeenkomst plaats en werden de werknemers van de MIVB ook toegesproken door Kris Lauwers, de directeur van de Brusselse vervoersmaatschappij. 

Update zondag

Het openbaar vervoer in Brussel ligt nog zeker tot dinsdag plat. Het personeel eist meer veiligheid en wacht op overleg met de verschillende overheden. Maandag is er een ontmoeting met de minister van Binnenlandse Zaken Milquet.

Volgens de procureur des konings Bruno Bulthé was de autochauffeur onder invloed van alcohol. De dader was dan weer bekend bij justitie.

Update maandag

Minister Milquet belooft 400 extra agenten: 250 lokale agenten die zich toe moeten leggen op de bovengrondse veiligheid en de omgeving van de stations en 150 federale agenten die de grote treinstations en metrostations moeten controleren.

Elke supervisor van de MIVB krijgt voortaan bijstand van een veiligheidsagent van de vervoersmaatschappij. De wet wordt ook gewijzigd om veiligheidsagenten van de MIVB toe te laten de identiteitskaart van reizigers op te vragen. Ze kunnen dan een verdacht persoon ook twee uur lang vasthouden in afwachting van de politie.

Update dinsdag

De vakbonden lichten hun achterban in. Voorlopig ligt het openbaar vervoer in Brussel nog altijd plat.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!