De Griekse fotojournaliste Tatiana Bolari wordt op 5 oktober 2011 aangevallen door oproerpolitie
Nieuws, Europa, Griekenland, Politiegeweld, #dimitrischristoulas -

Politiegeweld in Athene wordt steeds drastischer

Na de zelfmoord van Dimitris Christoulas afgelopen woensdag, trad de Griekse oproerpolitie dagelijks zonder aanwijsbare reden bijzonder hard op tegen de mensen die op het Syntagmaplein vreedzaam samenkwamen om het slachtoffer te herdenken.

zaterdag 7 april 2012 18:55
Spread the love

De Griekse oproerpolitie staat bekend om haar drieste optreden. Tijdens de vele betogingen van de afgelopen jaren wordt de wapenstok driftig gebruikt, maar zelden zoals hij gebruikt hoort te worden. Vaak krijgen actievoerders kloppen met het heft van de wapenstok, waarmee de agenten zoveel mogelijk schade willen toebrengen. Ook chemicaliën worden kwistig gebruikt.

Maar ook buiten Athene is er veel geweld. Zo is een jongeman op Kreta, Kostas Chairetis, afgelopen week opgepakt en urenlang ondervraagd in het politiekantoor, omdat er blijkbaar een paar jongeren door een wegblokkade waren weggekomen, waar hij nadien buitenstrompelde met gebroken ribben en een gebarsten pancreas. De jongeman is naar Athene overgebracht waar hij werd geopereerd, maar zijn situatie is nog steeds kritiek.

Breathtaking Athens

Tijdens de grote betogingen zijn de orders van de oproerpolitie duidelijk: het parlementsgebouw met het graf van de onbekende soldaat te allen prijze beschermen, zodat er geen actievoerders doorkomen. Meestal staat er een cordon aan agenten die de toegang tot het parlement afschermen, maar de laatste tijd staan er bijna permanent nadarafsluitingen.

Vroeger gebruikte de politie de wapenstok en traangas wanneer ze onder aanval lagen van betogers. De laatste maanden begon de oproerpolitie tijdens de betogingen vaker zelf als eerste te chargeren. Daarbij wordt geen normaal traangas meer gebruikt, maar wel chemicaliën die je adem afsnijden. De toeristische slogan van Athene “Breathtaking Athens” klinkt heel erg cynisch op zo’n moment.

Journalisten in het vizier

Wat we sinds het voorjaar van 2011, het moment dat de “Aganaktismeni” op straat zijn gekomen, zijn beginnen zien, is dat de oproerpolitie meer en meer aanvallen uitvoert op journalisten, ondanks het vertoon van hun perskaart. Zo circuleerden er foto’s in de pers en op het internet van aanvallen op journalisten tijdens de acties in juni 2011. Op 15 augustus 2011 ontploft er net naast persfotograaf Manolis Kypraios een luchtdrukgranaat. Sindsdien is de man, die verlsaggeving heeft gedaan vanuit Kosovo, Nigeria en het Midden-Oosten doof en heeft hij evenwichtsstoornissen. Werken lukt niet meer en de overheid onttrekt zich van alle verantwoordelijkheid, zodat hij geen vergoeding krijgt.

De voorbije dagen was er weer heel veel geweld van de kant van de oproerpolitie.

Na de zelfmoord van Dimitris Christoulas zijn sinds afgelopen woensdag elke avond een aantal mensen samengekomen op het Syntagmaplein om de man te herdenken. Op woensdagavond waren er tussen de 2000 en 3000 mensen op de straat voor het parlement samengekomen, en de oproerpolitie keerde de mensen letterlijk bij elkaar, zonder dat daar eigenlijk aanleiding toe was. Daarbij werd een journaliste van de privézender ANT1 zwaar aangepakt en over de grond gesleurd.

dimosiografos traumatias ??? atithaso
De journaliste in shock op de grond na de aanval van de politie

De dag nadien, afgelopen donderdag dus, werd de voorzitter van de Griekse Fotoreportersgilde, Marios Lolos, van achteren op het hoofd geslagen door een agent, met het handvat van de matrak. De man moest meteen naar het ziekenhuis waar een schedelbreuk werd vastgesteld. Na een geslaagde hersenoperatie is het gevaar voor epilepsie geweken, want zijn hersenen drukten tegen de hersenpan aan.

Journalisten protesteren tegen oproerpolitie

De aanvallen van de voorbije dagen hebben doorwinterde journalisten doen beweren dat het tegenwoordig voor hen gevaarlijker werken is in Athene dan in Iran of Irak.

Relatie pers – politiek

Het vreemde is dat er weinig gewag werd gemaakt van de agressie tegen journalisten in de reguliere Griekse pers. Op het internet circuleerden er daarentegen genoeg foto’s en video’s. Dat heeft voornamelijk te maken met de speciale relatie tussen de pers en de politiek in Griekenland.

De openbare zender in Griekenland gaat er prat op dat hij aan objectieve berichtgeving doet, maar toch merkt het publiek soms dat bepaalde informatie wordt weggefilterd, zeker als die de overheid in een slecht daglicht stelt.

De situatie bij de privézenders is veel erger. De Griekse mediagroepen (TV, radio en geschreven pers) is voornamelijk in handen van grote aannemers die flink wat geld hebben verdiend aan overheidscontracten (vooral voor bouwprojecten, zoals aanleg van wegen), omdat de eigenaars goed bevriend zijn met de juiste politici, bijna uitsluitend van de twee voornaamste partijen: PASOK en Nea Dimokratia. Een aannemer zal dan ook geneigd zijn om geen negatieve berichtgeving de wereld in te sturen over zijn “beschermheer”. Op die manier voeren bepaalde zenders dan ook bijna campagne voor één van de twee grote partijen, of zeggen ze in ieder geval nooit iets negatiefs. Het Griekse kijkpubliek dat over onvoldoende kritische bagage beschikt (voornamelijk ouderen die nauwelijks naar school zijn geweest) slikken de berichtgeving van deze zenders als zoete koek. Vanzelfsprekend komen politici en politieke partijen van andere strekkingen nauwelijks aan bod in deze media.

Journalisten die iets te kritisch zijn, wisselen vaak snel werkgever en je vindt ze het ene seizoen bij één zender, radio of krant, en het volgende seizoen bij de concurrent. Té kritische journalisten zijn niet graag gezien en het zijn net deze mensen die geviseerd worden door de oproerpolitie.

Vergeldingsmaatregel

De agressie van de politie de voorbije dagen, kreeg op zaterdag een gewelddadig antwoord. Toen werd Dimitris Christoulas begraven.

Beelden van de begrafenis van Dimitris Christoulas

Een aantal gemaskerde actievoerders trokken na de begrafenis naar het Syntagmaplein om daar nogmaals te gaan demonstreren. Daar zagen ze twee agenten, naar verluidt speciale bewakers van de metro, wiens shift er op zat. De actievoerders zaten de agenten op de hielen. Eén van hen slaagde er in om te ontsnappen, de andere had minder geluk. Gedurende 3 minuten werd hij door de woedende betogers in elkaar geslagen. Een dienstwapen had de man niet bij zich, maar zijn jas met alle papieren werd hem afgerukt en in brand gestoken. Nadien moest de man naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

De gemoederen zijn gespannen. Er is veel politie-agressie en heel veel opgekropte woede bij de bevolking. En verder rellen zijn zeker niet uitgesloten de komende dagen. Er doen geruchten de ronde dat een aantal paramilitaire bewegingen zich bewapend heeft, dus het blijft extra uitkijken, want Griekenland heeft een traditie van gewapende terroristische organisaties en die steken vaak de kop op in een dergelijk klimaat van zware besparingen en zware agressie van ordetroepen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!