De proefboringen, 60 kilometer buiten de kust van Fuerteventura en Lanzarote, “bedreigen het milieu en de economie” van de eilanden, zegt Fernando Ríos, commissaris zelfbestuur en institutionele hervorming op de Canarische Eilanden.
Drie weken geleden gaf de Spaanse regering toestemming voor verkennende boringen. De 140.000 vaten per dag die geproduceerd zou kunnen gaan worden, zouden goed zijn voor een tiende van de nationale consumptie en zouden de Spaanse afhankelijkheid van buitenlandse olie dus flink verminderen. Dit is het “beste economische nieuws voor de energiesector in vijftig jaar tijd”, aldus José Manuel Soria, minister voor Energie en Industrie.
Banen
Volgens oliemaatschappij Repsol YPF is dit – als de gegevens correct zijn – de grootste olievondst in de Spaanse geschiedenis, die nieuwe banen zal creëren en de economie van de eilanden diverser zal maken. De autonome regio kampt met een zeer hoge werkloosheid van 31 procent.
Ríos gelooft deze laatste belofte niet. Er is “zeer gespecialiseerd personeel”, zegt hij. De Canarische eilanden “zullen alle kosten dragen, maar zullen er op korte en middellange termijn geen voordeel van ondervinden.” Het olieplatform zal “slechts twintig jaar” worden gebruikt.
Het hoofd van de Canarische regering, Paulino Rivero, vindt de beslissing oneerlijk. “Het dient slechts één doel”, zei hij, “de winst van een privaat bedrijf. De centrale regering behandelt ons alsof we een kolonie zijn, verloren in de Atlantische Oceaan.”
Volgens de regering en Repsol is toerisme goed te combineren met olie-industrie, net als elders in de wereld, maar Ríos is het daar niet mee eens. Het zijn de witte stranden en kristalheldere wateren die voor het toerisme zorgen, dan een derde van de economie vormt. Duizenden bewoners gingen op 24 maart in protest de straat op. Ze riepen op tot veilige en schone energiebronnen. Door het buitengewone klimaat hebben de eilanden een belangrijke hernieuwbare energiesector kunnen ontwikkelen. “Het is hier goedkoper om schone energie te produceren dan olie”, zei hij.
De kustlijn van de eilanden vormt 20 procent van de totale Spaanse kustlijn. Er wordt energie gehaald uit de wind en uit de golven, naast zonne-energie.
Riskant
Sara Pizzinato, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace Spanje, vindt de boringen een “riskant en vooral onnodig experiment”. “Hoe dieper de proefboringen, des te groter de risico’s”, zegt ze, verwijzend naar de aankondiging van Repsol dat er zal worden geboord tot een diepte van 3000 tot 3500 meter. De eilanden halen hun drinkwater uit de zee, waar het zout wordt uitgehaald. Daarbij komt volgens Pizzinato nog de strijd tegen de opwarming van de aarde, die niet te combineren is met nieuwe olieboringen.
Volgens Repsol heeft het de juiste technologie in huis om veilig naar olie te boren, zonder het milieu te schaden. “Dat zeggen ze alleen omdat ze niet hoeven te betalen als er olie lekt, omdat alle wettelijke aansprakelijkheid bij het ministerie van Ontwikkeling ligt – bij alle burgers dus”, zegt Pizzinato. In 2011 was er nog een lek bij een boorplatform van Repsol, voor de kust van de stad Tarragona.
Een milieueffectrapportage is verplicht, maar het duurt nog minstens twee jaar voordat die afgerond is.